El president del Parlament, Josep Rull, ha presentat aquest dimarts un pla d'acció climàtica que s'ha d'aplicar fins al 2030. Es tracta de tot un seguit d'iniciatives per lluitar contra els efectes del canvi climàtic. "És un punt de partida", ha dit Rull. Acompanyat dels altres membres de la Mesa, el president del Parlament ha explicat que l'objectiu és aconseguir una cambra catalana neutra de carboni. "Que sigui exemplar i inspirador per al conjunt del país", ha reivindicat Rull en una roda de premsa, en la qual ha recordat que el Parlament de Catalunya va aprovar la primera llei contra el canvi climàtic del sud d'Europa l'any 2017 amb el lideratge del Govern de Carles Puigdemont. "Va ser una llei pionera, feta amb mentalitat d’Estat", ha dit el president de la cambra catalana.
El full de ruta consisteix en diverses actuacions en l'edifici del Parlament fins al 2030, però també inclou un pla de desplaçament d'Empresa per tal de conèixer i canviar els hàbits dels seus treballadors i fins i tot diputats. De fet, per això la cambra catalana ha impulsat una enquesta per conèixer el transport que utilitzen tots els membres que formen part del Parlament de Catalunya. "És el més complex i el més rellevant que afrontarem en els pròxims anys", ha dit Rull, que ha admès que caldrà impulsar iniciatives per incentivar l’ús del transport públic. Precisament, fins ara la cambra catalana ha instal·lat dos carregadors per a vehicles elèctrics i s’ha fet una preinstal·lació per a dos carregadors més situats al passadís lateral esquerre del perímetre tècnic de seguretat. L’ús dels carregadors és actualment per a la flota pròpia del Parlament. A més, s’ha habilitat un punt de reparació de bicicletes dotat amb un inflador i eines per a petites reparacions. Però la cosa no es queda aquí. L'objectiu és l'electrificació del 100% de la flota de vehicles, ampliar les estacions de recàrrega de vehicle elèctric i facilitar, encara més, l'ús dels carregadors elèctrics. Les emissions totals de gasos d'efecte hivernacle del Palau del Parlament durant el 2023 van ser de 177 tones de CO2 equivalents tenint en compte només les emissions associades directament a l'activitat de la institució.
El pla inclou quatre grans eixos
De moment, el pla no inclou el pressupost necessari per desplegar les mesures ni tampoc xifra la reducció de gasos d'efecte hivernacle que es vol aconseguir, però inclou fins a quatre grans eixos: la transició energètica, l'economia circular, la mobilitat sostenible i la pedagogia. Amb aquest objectiu, les línies d'actuació s'estructuren d'acord amb els àmbits estratègics de la institucionalització del pla, l'energia, el palau, recursos i residus, mobilitat, economia verda i comunicació.
En l'àmbit de la institucionalització, el Parlament vol introduir un estudi mediambiental en les iniciatives parlamentàries. "L’objectiu és que el Parlament de Catalunya tingui un compromís estructural en la lluita contra el canvi climàtic. Que governi qui governi tingui una mirada climàtica", ha dit Rull, que ha admès que és un edifici complex en aquest aspecte. També es vol incloure la participació ciutadana en l'àmbit de la descarbonització de Catalunya i establir informació a la web del Parlament, juntament amb una agenda exterior amb una línia de treball o impulsar premis a iniciatives ambientals. De fet, Rull ha posat l'exemple del Parlament de Gal·les com la cambra europea més verda: "Anirem a visitar-lo, saber què fan i compartir estratègies", ha dit el president del Parlament.
Un Parlament més verd
El Parlament també farà una avaluació anual de les emissions, contractar un subministrament d'energia elèctrica amb garantia d'origen 100% de fonts renovables, així com invertir per reduir la demanda energètica dels sistemes de ventilació i il·luminació, ajustant les condicions de confort climàtic o substituir les dues calderes de gas per altres d'alta eficiència.
L'edifici del Palau del Parlament també tindrà un paper important en aquesta fita. I és que es vol substituir les balconeres dels passadissos laterals de l'hemicicle i impulsar façanes verdes a l'edificació annexa del Parlament. El pla també concreta una coberta verda a la nova edificació del pati posterior sud, així com un enjardinament de la coberta de l'actual biblioteca i l'ús d'aigua freàtica per al reg dels patis enjardinats. Pel que fa a l'economia verda, l'objectiu és assolir el 60% dels contractes ambientalitzats i promoure mesures de contractació ambiental en els contractes de restauració i neteja.