L'advocat Gonzalo Boye s'ha despertat aquest divendres amb un missatge dirigit a tots aquells que, segons ell, exerceixen el poder de forma injusta. Aquest missatge publicat al seu compte d'X (antic Twitter), arriba l'endemà que el sindicat espanyolista Manos Limpias demanés la detenció de l'advocat del president a l'exili en considerar-lo “còmpliceencobridor cooperador” de Carles Puigdemont. Gonzalo Boye ha estat denunciat per presumptes delictes “d’obstrucció a la justícia i de l’omissió dels deures d’impedir delictes o de promoure la seva persecució com a còmplice i encobridor sense perjudici que en les diligències que es practiquen hagués pogut ser cooperador”, segons diu exactament l’escrit de denúncia que el col·lectiu de funcionaris públics ha enviat al jutjat i al qual va tenir accés ElNacional.cat

"No hi ha res més desgastador per al poder injustament exercit que la no-violència activa, que consisteix a recórrer no a mètodes violents, sinó a l'ús de la força de la raó. Els qui la practiquen demostren una de les formes més complexes i perfectes de desobediència civil", ha indicat l'advocat. Quan Boye parla de no-violència activa no especifica a què es refereix, però ben podria ser als atacs amb gas pebre i detencions dels Mossos als manifestants que el passat 8 d'agost, el dia de l'aparició i fugida de Carles Puigdemont, intentaven accedir al Parc de la Ciutadella. Com a conseqüència d'aquests atacs, el Consell de la República ha engegat una campanya d'autoinculpació davant el que considera les detencions il·legals i arbitràries relacionades amb la participació en l'acte de rebuda institucional del president Carles Puigdemont.

Puigdemont i la desobediència civil

En una línia similar s'expressava l'advocat aquest dimecres on explicava el funcionament dels actes de desobediència civil. Boye no deia explícitament dels actes de qui parlava, però amb molta probabilitat feia referència al seu representat, el president a l'exili. Puigdemont va reaparèixer dijous passat al matí a l'Arc de Triomf de Barcelona després de gairebé set anys a l'exili a Bèlgica, i ho va fer reivindicant el seu retorn. Després d'aquest acte, el dirigent independentista va desaparèixer i, malgrat l'operació Gàbia dels Mossos per detenir-lo i impedir que sortís del país, Puigdemont va aconseguir escapar sense que ningú el veiés. 

Just l'endemà de la desaparició, l'exconseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va denunciar que l’actitud de Junts i de l’entorn del president a l'exili era un intent de “dinamitar” i “deslegitimar” el ple d’investidura de Salvador Illa. Podria referir-se a això quan carregava contra els qui "intenten ridiculitzar" aquests actes de desobediència civil. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!