La jutgessa ha decidit suspendre la declaració de la parella d’Isabel Díaz Ayuso després que el PSOE i Más Madrid hagin demanat que s’investiguin cinc delictes més. En concret, les acusacions populars reclamen estudiar els indicis que Alberto González Amador també hagi comès el tipus agreujat del delicte contra la hisenda pública, així com el delicte comptable i els delictes d’administració deslleial, de falsedat comptable i de corrupció als negocis. De moment, el xicot d’Ayuso està acusat de frau fiscal i falsedat documental per haver defraudat presumptament més de 350.000 euros entre el 2020 i el 2021 a través d’una sèrie de factures falses i societats pantalla. Fonts socialistes apunten que el volum dels arxius de la causa “ha fet impossible l’anàlisi documental completa” i argumenten que han demanat la suspensió de la declaració per “poder tenir una adequada instrucció de tots els documents”. La vista d’aquest dilluns, que arribava el mateix dia que la presidenta de la Comunitat de Madrid està de viatge oficial a Alemanya, hauria pogut servir perquè González Amador i la Fiscalia rubriquessin un acord que li evités l’entrada a la presó.

Va ser la parella d’Ayuso qui va oferir inicialment un pacte a la Fiscalia. Justament va ser la querella per revelació de secrets que va presentar l’empresari contra el fiscal que instrueix el cas i contra la cap de la Fiscalia de Madrid la que relatava que el seu advocat es va posar “immediatament” en contacte amb la Fiscalia després de saber que obriria una investigació contra ell. El motiu: era conscient que la seva “relació sentimental” amb la presidenta madrilenya tindria un “potencial efecte deformador de les garanties processals”. Així doncs, l’advocat assegurava que González Amador reconeixia els delictes perquè estava convençut que ser la parella d’Ayuso impediria poder defensar-se com qualsevol altre ciutadà i no perquè hagués defraudat Hisenda amb factures falses. 

Un frau fiscal de 350.000 euros el 2020 i el 2021

L’origen de tot plegat és un informe procedent de l’Agència Tributària, en el qual constava que l’empresa de González Amador havia registrat “un increment dels ingressos d’activitat amb ocasió de la intermediació en una operació de venda de material sanitari”. A més, Hisenda assegurava que la conducta descoberta no era “fruit d’un mer error”, sinó d’una conducta “conscient, deliberada i clarament dolosa” que “mereix el seu retret penal”. La Fiscalia esgrimia que, davant “l’increment del volum de negocis que havia experimentat” el 2020 i el 2021, l’empresa s’havia deduït “indegudament despeses en virtut de factures que no es corresponen amb serveis realment prestats”. L’escrit xifrava el suposat frau fiscal en 155.000 euros el 2020 i en 195.951,41 euros el 2021. En total, 350.000 milions d’euros defraudats per contractes de mascaretes.

Va canviar la seva imatge en la declaració que es va suspendre el 20 de maig

La declaració d’avui s’havia de produir després que el passat 20 de maig la jutgessa ja hagués de suspendre la seva declaració perquè a un dels investigats citats no se li havia pogut notificar la citació i perquè no es va poder tramitar una videoconferència prevista per a l’endemà als jutjats de Sevilla. Ara bé, la cita va donar de si: Alberto González Amador va arribar als jutjats de manera discreta i sense ser captat pels mitjans després que canviés la seva imatge: portava els cabells més curts i sense barba. Això va fer que els periodistes que l’esperaven als dos accessos no s’adonessin de la seva presència. Quan va sortir, va marxar amb una perruca grisa per no ser identificat per la premsa.

La querella d’Alberto González Amador contra la Fiscalia per revelació de secrets

En paral·lel a la investigació per frau fiscal, Alberto González Amador està protagonitzant un altre front judicial: la seva batalla contra la Fiscalia per presumpta revelació de secrets. La parella d’Ayuso va presentar fa un mes i mig una querella contra Pilar Rodríguez Fernández (fiscal en cap de la Fiscalia Provincial de Madrid) i Julián Salto Torres (fiscal de la secció de Delictes Econòmics de la mateixa Fiscalia) per difondre informació sobre el seu cas de frau fiscal. Concretament, van compartir una nota de premsa indicant que la parella d’Ayuso havia ofert un pacte a la Fiscalia i admetia el frau a Hisenda per tal de no entrar a la presó. Tots dos estan citats a declarar el pròxim dijous 27 de juny.

El 10 de juny, el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, va assumir davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid la seva “responsabilitat última” de la publicació de la nota de premsa que “desmentia informacions falses” sobre González Amador. Apuntava que no es va cometre cap delicte i que si se l’ha d’investigar com a fiscal de l’estat, qui és competent és la Sala Penal del Tribunal Suprem pel seu aforament. Dies més tard, la fiscal superior de Madrid, Almudena Lastra, va confirmar al jutge que va rebre l’ordre directa de García Ortiz de difondre la nota explicativa.

Quan va acceptar la querella, el TSJ de Madrid sostenia que calia investigar el “veritable abast del conjunt dels fets relatats” i esgrimia que hi ha indicis delictius: “No es pot descartar la rellevància penal dels fets descrits com a constitutius de les figures apuntades en la querella”. A més, la providència esgrimia que calia aclarir si “el Ministeri fiscal s’ha excedit en el dret a la informació que l’assisteix”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!