El judici contra Josep Lluís Alay, director de l'oficina del president Carles Puigdemont, pel seu viatge com a observador del referèndum de Nova Caledònia s'ha ajornat fins al pròxim setembre per problemes d'agenda de la sala de l'Audiència de Barcelona que l'ha de jutjar. L'ajornament del judici que s'havia de celebrar aquest mes contra Alay, també investigat en la causa oberta a l'Audiència Nacional pels disturbis de Tsunami Democràtic i pel "cas Volhov" sobre suposats contactes amb Rússia durant el procés, es va acordar el mes de desembre passat, de manera que no guarda relació amb l'hemorràgia cerebral que l'acusat va patir la setmana passada i de la qual encara s'està recuperant.

La sala ha fixat per als dies 26 i 27 de setembre el judici contra Alay, un dels encausats pel procés que espera beneficiar-se de la llei d'amnistia, ara demorada després que la setmana passada Junts votés en contra del text pels dubtes sobre si garanteix o no la mesura de gràcia per als imputats per suposada "alta traïció" o "terrorisme". L'assessor de Puigdemont acaba de ser intervingut d'urgència per una hemorràgia cerebral a causa d'un aneurisma que va patir la setmana passada, de manera que era una opció probable que el judici, que estava assenyalat per al 20 de febrer, s'acabés suspenent pels seus problemes de salut. Finalment, s'ha suspès igualment, però per altres motius. Precisament, el seu advocat, Gonzalo Boye, el mateix penalista que assessora Puigdemont, ho ha confirmat aquest matí també en una entrevista a RAC1

S'enfronta a tres anys de presó

La Fiscalia demana tres anys de presó i 17 d'inhabilitació per a Josep Lluís Alay, a qui acusa de pagar amb fons públics un viatge del 2018 com a observador del referèndum de Nova Caledònia, tot i ser "aliè a les seves funcions". En el seu escrit d'acusació, el ministeri públic atribueix Alay els delictes de malversació de cabals i prevaricació i demana que se'l condemni a indemnitzar la Generalitat amb els 4.732 euros que va costar el viatge, que van ser assumits pel Departament de la Presidència a càrrec del pressupost de l'Oficina del President. La causa es deriva d'una querella per malversació que va presentar la Fiscalia i en què també va estar investigada l'actual secretària del Departament de Salut, Meritxell Masó, per haver autoritzat les despeses quan era secretària general de Presidència, tot i que la jutgessa instructora va arxivar la causa contra ella.

De baixa per una hemorràgia cerebral

Aquest dilluns s'ha conegut que el director de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, estarà un temps de baixa després de patir una hemorràgia cerebral a causa d'un aneurisma la setmana passada. Segons ha informat a la xarxa social 'X' (Twitter) el mateix Puigdemont, la recuperació d'Alay està sent "molt bona", tot i que reconeix que "encara queden setmanes d'incertesa que el mantindran de baixa per una temporada". En la mateixa piulada, l'eurodiputat de Junts ha agraït la feina dels professionals sanitaris i les mostres d'afecte rebudes "que per raons òbvies de moment no pot correspondre de manera personal".