El judici contra Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president a l'exili Carles Puigdemont, ha estat ajornat fins al 20 de febrer del 2024. Alay està acusat d'un delicte de malversació i prevaricació per haver assistit al referèndum d’autodeterminació de Nova Caledònia del 2018 i la Fiscalia li demana 3 anys de presó i 17 d'inhabilitació. El judici, que havia de començar aquest dimarts 2 de maig, finalment s'ha ajornat per "una qüestió tècnica en coincidir dos judicis diferents", segons ha informat l'oficina del president Puigdemont.
El jutjat d’Instrucció 28 de Barcelona va obrir, el novembre de 2021, tots els tràmits per jutjar Josep Lluís Alay per un viatge que va fer a Nova Caledònia l’any 2018 en representació del president a l'exili amb motiu de la celebració del referèndum d’independència, i per una visita als presos polítics a Lledoners. Segons l'escrit de l'obertura del judici oral, l'acusen de malversació i prevaricació per una despesa de 4.580 euros del viatge i 15,20 euros del peatge d’anar i tornar a Sant Joan de Vilatorrada. A banda del cap de l'oficina del president, el tribunal també va imputar la secretària general de Presidència, Meritxell Masó, per haver autoritzat aquestes despeses, però finalment va decidir arxivar l’acusació contra Masó.
Alay assenyala una"persecució per motius polítics"
Durant la instrucció, Alay va defensar que el viatge formava part de les seves funcions com a responsable de l’oficina del president i que, per tant, es tractava d'una visita "justificada i oficial". Des de l'oficina del president Puigdemont, també van assegurar que es va fer complint amb "tots els requisits econòmics i jurídics que estableix el marc legal de les oficines dels expresidents de la Generalitat". "Perseguit per motius polítics. Després de vint dies assetjant-me amb Rússia, ara em jutjaran per haver representat el president Puigdemont al referèndum de Nova Caledònia de 2018", va denunciar Alay.
Citat pel cas Volhov
A banda d'aquest judici, Josep Lluís Alay també va ser citat a declarar com a investigant en el cas Volhov, que investiga suposades irregularitats sobre el finançament de l’independentisme català. En aquesta ocasió, el cap de l'oficina del president a l'exili va ser citat perquè el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, volia aclarir si Alay es va aprofitar d’informació reservada en demanar a un agent dels Mossos d’Esquadra si hi havia un control o requeriment policial contra ell, el juliol de 2020. Aquesta informació va ser extreta per la Guàrdia Civil del telèfon mòbil d'Alay, després de ser detingut amb una desena més de persones l’octubre del 2020, en el marc de l’operació Volhov.