L’equip de Govern de l’Ajuntament de Barcelona s’ha desentès de la conferència impartida per l’activista palestina Leila Khaled, celebrada aquest diumenge en la III edició de la Fira Literal de Barcelona, i no hi ha fet acte de presència. La compareixença de l’activista a Barcelona havia estat molt criticada per la comunitat jueva, així com també el paper de l’Ajuntament, que financia el certamen que l’ha acollit.

A l’acte, en canvi, si que han assistit membres de la CUP com a mostra de suport a la lluita palestina. A l’esdeveniment s’hi ha pogut veure al fins ara regidor a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Garganté. La també regidora María José Lecha i la diputada Anna Gabriel han mostrat suport a Khaled i han compartit a través de les xarxes socials les seves paraules.

Khaled, nascuda al Haifa (Israel) el 1944, és militant del Front Popular per l’Alliberament de Palestina, i va ser la primera dona a participar en el segrest d’un avió, l’any 1969, amb la voluntat de cridar l’atenció internacional sobre la situació que patia Palestina. Un any més tard va segrestar un altre avió i el succés va culminar amb la seva detenció i la mort del seu company. Poc després va ser alliberada a través d’un intercanvi de presoners i des d’aleshores viu a l’exili.  

Quan es va conèixer la participació de Khaled a la Fira Literal, celebrada al recinte de Fabra i Coats, la Lliga Internacional contra el Racisme i l’Antisemitisme i B’nal B’rith Nahmanides van presentar una denúncia contra l’Ajuntament de Barcelona per “connivència” amb el terrorisme, al subvencionar la fira que ha convidat Khaled amb 12.000 euros.

L’Ajuntament, per la seva banda, va destacar que no triava la programació ni els convidats, sinó que es tractava d’un esdeveniment independent. Finalment, l’Audiència Nacional va permetre l’entrada de Khaled a Barcelona, tot i que aquesta no ha estat exempta de crítiques.  

Tot i l'oposició rebuda durant aquestes últimes setmanes, Khaled ha estat aclamada pels gairebé 800 assistents a la conferència, que han mostrat el seu suport a l’activista a crits de “visca Palestina lliure” o “boicot a Israel". Durant la seva intervenció, l’activista s’ha referit a la lluita de Palestina i ha defensat "l’ús legítim de la violència" i la desobediència per defensar la llibertat d’un poble. “La pàtria requereix que presentem sacrificis, fins i tot amb les nostres vides, perquè aquesta opressió històrica no ha de continuar”, ha assegurat entre aplaudiments.