Tot va començar a Andalusia ara fa mig any. El Partit Popular i Ciutadans arribaven al Palau de San Telmo gràcies als vots de l'extrema dreta de Vox. En aquell moment ja van prometre exportar l'anomenada via andalusa a la resta de l'Estat. Mig any després, la profecia s'ha començat a complir amb Madrid, la capital, com a epicentre. L'esquema del nou trifachito és molt semblant a l'anterior, però amb una substancial variació: els ultres passen de ser el suport extern a ser part activa dels nous governs. Amb la plaça de Cibeles en mans de la plaça de Colón, les victòries socialistes han tornat a ser agredolces. I encara falten els governs autonòmics.
Ha costat Déu i ajuda, arribar fins aquí. Han estat moltes hores de negociació. No va ser fins aquest divendres, a quarts d'onze de la nit, que el nou alcalde de Madrid José Luis Martínez-Almeida (PP) i la nova vicealcaldessa Begoña Villacís (Cs) compareixien per anunciar l'entesa. Però la realitat és que encara no podien cantar victòria. Faltaven els vots imprescindibles de Vox, que els populars van acabar de lligar ja ben entrada la matinada. "El pacte estableix que Vox obtindrà regidories de govern en proporció als seus resultats a cada localitat", asseguren els ultres. En el cas de la capital espanyola, se'ls podria concedir presidències de juntes de districte. Els seus quatre vots eren imprescindibles per a la investidura.
A més de l'alcaldia de Madrid, el nou banc de proves de les tres dretes, el trifachito també s'ha quedat amb una altra "alcaldia del canvi", la de Saragossa, la cinquena ciutat més gran de l'Estat. El mateix ha passat en ciutats com Granada, Còrdova, Badajoz, Santander o Almeria. En altres indrets, com a Burgos, ha acabat fallant in extremis, perquè els dos regidors de Vox s'han negat a investir el candidat de Ciutadans. També s'ha frustrat a Osca, per un misteriós vot en blanc. Però el PP ja ha anunciat que presentarà mocions de censura en els dos consistoris.
L’acord entre el PP i Vox a l’Ajuntament de Madrid, que conté 81 mesures, és una declaració d’intencions. Allà on el pacte amb Ciutadans parla de “violència masclista”, el dels populars amb els ultres parla de “violència intrafamiliar”. També es comprometen a aprovar mesures contra els manters, els okupes o la suposada brutícia dels carrers de Madrid. Volen posar fi a Madrid Central i recuperar el “somni olímpic”. Tot plegat dotant de més poder la Policia Municipal. Ara, com a la resta d’ajuntaments de les tres dretes, caldrà veure quins càrrecs de responsabilitat acaba aconseguint la formació de Santiago Abascal.
La setmana començava amb la reunió privada entre Ignacio Aguado (Cs) i Rocío Monasterio (Vox), malgrat el veto del partit d'Albert Rivera. Ha continuat amb la constitució de les Meses dels parlaments autonòmics de Madrid i Múrcia, on les dretes s'han posat d'acord. Després ha vingut el document dels pressupostos andalusos, amb els tres logos. Avui ha estat el torn dels ajuntaments. I encara queden diverses comunitats autònomes en joc. La via andalusa s'ha exportat arreu de l'Estat i l'extrema dreta ha començat a tocar poder.
La debacle de Podemos, confirmada
La jornada de constitució dels ajuntaments ha servit per a confirmar la debacle de l'espai de Podemos en el que fins ara era el seu únic feu: els ajuntaments. Fa quatre anys, va aconseguir arribar al poder de quatre de les cinc ciutats més poblades de l'Estat espanyol: Madrid, Barcelona, València i Saragossa. Avui només conserva Barcelona amb Ada Colau, gràcies als vots imprescindibles de Manuel Valls. València continua en mans de Joan Ribó, de Compromís, però Podemos va quedar-se sense representació el 26-M. Només conserva alguna alcaldia menor, com Cadis amb José María González Kichi, curiosament un dels més allunyats de la cúpula estatal de la formació.
Els malabars de Ciutadans
"Els seus intents per amagar-ho ja no enganyen ningú". En aquests termes s'expressa Le Monde aquest dijous, en un article dur que analitzava l'estratègia del partit d'Albert Rivera de pactes amb Vox. L'endemà, aquest divendres, la picada de crostó arribava des del Palau de l'Elisi, des d'on el partit d'Emmanuel Macron li reclamava que abandonés els acords amb l'extrema dreta. Ciutadans continua dient que només signa acords amb el PP, però ni tan sols això és realitat després del document andalús amb els tres logos. I sense que els ultres tinguin encara les carteres dels nous governs municipals i autonòmics.
Comunitats en joc
Un cop constituïts els ajuntaments, quedarà per veure com queda el mapa autonòmic. Els primers escenaris seran la mateixa Comunitat de Madrid i Múrcia, on després de constituir les seves Meses tot apunta que també seguiran el mateix camí que els ajuntaments. Més complicat és de predir el que passarà a la Comunitat Foral de Navarra, on els socialistes tenen la clau, o l'Aragó, on la tenen els partits regionalistes. Pablo Casado ha proclamat aquest dissabte des de la plaça de Cibeles que "avui ha començat el canvi".