L'Ajuntament de Perpinyà finalment permetrà les celebracions de Sant Joan d'entitats catalanistes, després de la polèmica per la suposada prohibició de la revetlla al barri nord del Vernet organitzada per l'escola Arrels-Vernet, l'escola Bressola-Vernet, el Fogar Laic i Òmnium Cultural Catalunya del Nord. En un comunicat d'aquest dimarts a la tarda, el consistori ha assegurat que tot plegat s'ha tractat d'un "malentès" i que "l'esdeveniment en qüestió pot tenir lloc".
💧 Alerta a la Catalunya Nord, on la sequera provoca esquerdes en edificis
"És un error", ha expressat l'ajuntament —tot i admetre que al principi s'havia emès una "decisió desfavorable" sobre les celebracions. Ara ja existeixen totes les garanties sobre la prohibició d'encendre foc i l'assegurança, de manera que les entitats catalanistes tenen llum verda per organitzar la revetlla de Sant Joan aquest divendres 23 de juny al barri del Vernet. La festa començarà a les 18.30 hores amb l'arribada de la Flama del Canigó, amb les escoles Arrels i Bressola. A les 19.00 hores hi haurà un aperitiu popular i musical, mentre que a les 20.30 hores tindrà lloc un concert de rumba. Serà a les 22.00 hores quan els assistents saltaran la foguera de Sant Joan, patró de Perpinyà.
La catalanofòbia de Louis Aliot
Només quatre dies abans de la cita, el consistori havia denegat l'autorització per poder utilitzar el terreny municipal —malgrat que habitualment se cedeix per fer la festa. I és que l'alcalde, l'ultradretà Louis Aliot, és un enemic declarat del caràcter català de la ciutat. El Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria (CADCI) ja havia denunciat una de les promeses d'Aliot: prohibir "les bestieses catalanes", en referència a la festa de Sant Joan. Per què? Perquè "és perillosa per a l'ordre republicà", suposadament.
El mateix alcalde ja va fer que el municipi adoptés oficialment el 2021 un nou escut i identitat visual: "Perpinyà la Radiant", substituint l'anterior "Perpinyà la Catalana". És per això que aquest mes s'ha presentat l'associació Perpinyà la Catalana, creada per fer campanya i revifar la identitat històrica d'arrels catalanes de la ciutat. La plataforma considera que el canvi impulsat per Aliot és un atac a una ciutat que és "plural" i assegura que l'associació és "militant, de progrés, de renovació i que es basa en la seva identitat per parlar de futur, sense idees preconcebudes". L'objectiu és "potenciar el posicionament geoestratègic i el patrimoni cultural de la ciutat".