L'Ajuntament de Sabadell s'ha desmarcat del polèmic informe que proposa retirar la plaça dedicada al poeta Antonio Machado d'una plaça de la ciutat per considerar-lo "espanyolista i anticatalanista", així com de Francisco de Quevedo, Calderón de la Barca, Gustavo Adolfo Bécquer i altres escriptors, exemples, segons l'historiador Josep Abad, del "model pseudocultural franquista".
Un cop s'ha difós l'existència de l'informe, l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, s'ha afanyat a aclarir que Machado "es queda", ja el que cal és "eliminar del nomenclàtor els noms dels feixistes".
Machado es queda, el que cal eliminar del nomenclàtor són els noms dels feixistes.
— Maties Serracant (@mserracant) 15 d’agost de 2017
Això és el que treballem en la comissió del nomenclator
Per la seva banda, la regidora de cultura, Montserrat Chacón, ha assegurat que el consistori "no s'ha plantejat mai treure el nom d'Antonio Machado del nomenclàtor" i especificant que el polèmic document és "un informe extern, no vinculant".
L'@Aj_Sabadell no s'ha plantejat mai treure el nom d'Antonio Machado del nomenclàtor. Es tracta d'un informe extern, no vinculant.
— Montserrat (@Tonarocamora) 15 d’agost de 2017
Així mateix, l'Ajuntament ha assegurat per mitjà d'un comunicat que es tracta d'un informe "no vinculant i que té com objectiu disposar d'una radiografia del nomenclàtor de la ciutat". El consistori ha matisat que la proposta final del govern municipal, que a hores d'ara "no contempla noms concrets", serà la que sorgeixi "del treball consensuat amb entitats i associacions de la ciutat".
Antonio Machado murió de fiebre en Colliure huyendo de los abuelos de algunos q hoy se preocupan tanto. X cierto, lo de Sabadell es mentira: pic.twitter.com/ubZySVhaYQ
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) 15 de agosto de 2017
L'Ajuntament de Sabadell està governat per ERC, Unitat pel Canvi, Guanyem i Crida per Sabadell, entitat en la qual s'integra la CUP i el candidat de la qual, Maties Serracant, ocupa des de juliol l'alcaldia, d'acord amb un pacte de govern que va fer alcalde, a la primera part de la legislatura, al candidat d'ERC.
Un informe polèmic
La polèmica ha esclatat arran de la informació del digital iSabadell que recull aquest dimarts El Mundo, segons la qual l'Ajuntament ha remès a les entitats de la ciutat un informe on es recull una proposta d'actuació -elaborada per l'historiador Josep Abad- per tal que proposin modificacions en el nomenclàtor. El document considera que, "sota l'aurèola republicana i progressista amb la qual s'ha revestit" la figura d'Antonio Machado, que va morir el 1939 a Cotlliure (Catalunya Nord) fugint de les tropes franquistes, el poeta amaga "una trajectòria espanyolista i anticatalanista".
L'informe també proposa retirar el nom de Goya, Luis de Góngora, José de Espronceda, Ramón de Campoamor, Tirso de Molina, Leandro Fernández de Moratín o Mariano José de Larra del nomenclàtor de Sabadell. "Avui dia, els referents culturals són mundials i no estan restringits a Castella -en detriment dels referents culturals propis- com en dictatorials temps passats", sosté l'historiador, que insta l'Ajuntament a "desfer-se de les últimes rèmores d'un nomenclàtor que era una eina de propaganda franquista i castellanista-espanyolista".
Cs demana retirar l'informe
El regidor de Ciutadans a l'Ajuntament de Sabadell, Adrán Hernandez, ha sol·licitat al govern municipal que retiri l'informe perquè, segons considera la formació unionista, el canvi del nomenclàtor es basa en criteris "excloents i mancada de rigor".
En un comunicat, el regidor ha retret a Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell que "donin suport al govern en contra de les idees i els fonaments dels seus propis partits només per mantenir les seves cadires" i ha criticat que s'hagi encarregat l'informe a Josep Abad ja que considera que ha fet una proposta "partidista i esbiaixada".