Els ajuntaments de Catalunya han hagut de fer front a una despesa extraordinària de 67,87 euros per habitant a causa de la crisi de la Covid-19 durant el 2020. Segons un estudi elaborat per l'Associació Catalana de Municipis (ACM), els serveis a les persones, educació, neteja i manteniment d'espais públics i promoció econòmica han estat les àrees on més esforços han destinat els consistoris catalans, que també han vist com disminuïen considerablement els ingressos a l'àrea d'hisenda per la caiguda de la recaptació.
Per tot plegat, l'ACM reclama al Govern un total de 150 milions d'euros per compensar la despesa extraordinària del 2020, i 150 milions d'euros més per als plans de recuperació de 2021. De moment, el Govern s'ha compromès a destinar-hi 120 milions.
Més de 38 milions d'euros en despeses extraordinàries
L'estudi de l'ACM ha estat elaborat a partir de la informació proporcionada per uns 200 ajuntaments d'arreu del país, que han declarat més de 38 milions d'euros de despeses extraordinàries a les quals han hagut de fer front arran de la pandèmia.
Del conjunt de la despesa extraordinària:
- Prop d'un 20 % s'ha destinat a l'atenció i el servei a les persones (13,34 euros extra per habitant).
- Un 12 % destinat a educació i la logística de l'inici de curs escolar (8,26 euros)
- Prop del 8 % en manteniment i neteja d'espais públics (5,28 euros)
- Un 13 % a promoció econòmica (8,80 euros).
- El 47 % en les àrees d'hisenda a causa de la suspensió de tributs i preus públics, les hores extraordinàries de personal, les contractacions d'urgència o les caigudes en la recaptació d'altres impostos vinculats a l'aturada de l'activitat (32,18 euros per habitant).
L'impacte de la Covid-19 als ajuntaments catalans
Un exemple de l'impacte que ha tingut la Covid-19 en les finances municipals és el de l'Ajuntament de Pineda de Mar, al Maresme. El seu alcalde, Xavier Amor, relata a l'ACN que han hagut "d'aparcar-ho tot per atendre l'emergència". En aquest sentit, explica que les finances municipals han arribat a una "situació límit" i, per primer cop, han hagut de prorrogar el pressupost municipal, malgrat que el govern municipal gaudeix d'una majoria política còmoda per tirar endavant els comptes: "Hem de quadrar ingressos i despeses i no ho tenim tancat".
Però la situació es repeteix al consistori bagenc de Sant Vicenç de Castellet. En aquest cas, l'alcaldessa, Adriana Delgado, explica que el 2020 el consistori ha patit una retallada d'ingressos valorada en 300.000 euros que ha vingut donada, principalment, pel tancament en diferents etapes d'equipaments municipals, i també per ocupacions a la via pública que no s'han pogut fer com ara algunes fires o el mercat municipal.