Resposta clara. El director de l’Oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, qualifica d’”excèntrica” la resolució del  maig passat del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, en la qual indica que amplia les investigacions contra ell i li ofereix si vol personar-se en el cas Diputació de Barcelona, sobre suposades subvencions irregulars a entitats afins a Convergència.  “És excèntrica perquè la resolució no té cap suport legal, partint d’una investigació il·legal, per prospectiva i  perquè l’oferiment de personar-se quan la llei no preveu aquesta possibilitat per a un potencial investigat”, afirma l’advocat d’Alay,  el penalista Gonzalo Boye, en el recurs de reforma presentat davant l’Audiència de Barcelona, en el qual demana que aturi aquesta instrucció perquè és  amb finalitats “persecutòries”. El magistrat Joaquín Aguirre investiga Alay en el cas Volhov, derivat del cas Diputació, però no en aquest. “És una invenció d’aquest procediment que es digui que  el doctor Alay té contactes amb la màfia russa i el Kremlin”,  rebla Boye.

En el recurs d’apel·lació, difós avui, Boye exposa que el fiscal anticorrupció Fernando Maldonado també s’ha oposat a què el jutge faci aquestes instruccions  “prospectives” contra Alay. En la resolució del  17 de maig passat, a més de fer l’oferiment de personar-se a Alay, el jutge Aguirre carrega durament contra el fiscal i assegura que té un comportament d’”obstrucció” en la investigació. Boye hi sosté que és una crítica “immerescuda” i afegeix: “El paper de la fiscalia no és altre que el de defensar la legalitat; no és el paper d’aquest fiscal ni de cap altre el de simplement acusar.”  L’advocat afegeix que en la resolució el jutge “desgrana una sèrie de dades que no  corresponen amb la realitat ni són certs, ni reals, ni adequadament analitzats”. En concret, el jutge Aguirre indica que quan Alay va treballar a la Diputació podria haver iniciat allà contactes “amb la màfia russa i el Kremlin”, abans  d'assumir la seva feina amb el president Puigdemont.

 

Aclariments

En l’escrit, l’advocat exposa que Alay “mai” va succeir a Jordi Castells, un dels principals investigats en el cas Diputació, perquè “no és funcionari”. Aclareix que el 21 de setembre de 2015 Alay va ser nomenat assessor de Presidència de la Diputació de Barcelona i Comissionat de Relacions Internacionals de la Diputació, càrrec -precisa- amb el qual no tenia “cap capacitat executiva” i que aquesta funció la tenia un funcionari de carrera, que és qui realment va substituir Castells, que actualment és subdirector general de Cooperació de la Generalitat.

Caos a les ajudes

L’advocat també hi exposa que a l’arribada d’Alay a la Diputació de Barcelona “era públic i notori el caos” en què estava l’Oficina de Cooperació Internacional a causa de la falta d’un responsable i de personal. I, que a causa de la impossibilitat legal per incorporar més personal propi, es va resoldre contractar una de les fundacions “de més prestigi de Barcelona i Catalunya dedicades a la cooperació: la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, la qual, precisa que “no és una ONG “, com indica el jutge.

Finalment, i escrit en majúscula i negreta, Boye afirma: “No és cert, és una invenció alimentada des del present procediment, que el meu mandant tingui cap mena de contacte amb alts capos de la màfia russa ni el Kremlin. Només des d’una perspectiva delirant i criminalitzadora es pot sostenir tals afirmacions, que no venen emparades en l’exercici de la funció jurisdiccional.”

Davant aquests arguments, Boye demana a l’Audiència una vista oral per exposar el seu recurs contra la darrera resolució del jutge Aguirre, i entre les proves demana la declaració com a investigat  que Víctor Terradellas, excap de política internacional de Convergència, va realitzar davant del jutge amb relació al cas Diputació i Volhov, ja que és el nexe entre les dues causes. Tarredellas va explicar  que ell va portar a uns delegats russos a veure el president Puigdemont, la vigília de la DUI.