“La claveguera torna. El jutge Aguirre es desperta després de mesos i desferma de nou la seva persecució contra mi. Mai he estat cap de cooperació de res. Estat podrit” Amb aquesta piulada, Josep Lluís Alay, cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, ha denunciat una resolució del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquin Aguirre, el qual després d’uns mesos de baixa per malaltia ha tornat al jutjat i ha demanat informació a la Diputació de Barcelona sobre salari de Jordi Castells Massanés, exdirector de Relacions Internacionals de la Diputació i actual subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat, i alhora encarrega a la Guàrdia Civil un informe del patrimoni d’Alay en el període que va succeir Castells a la Diputació. Aquest requeriment és pel cas Diputació, on la majoria de peces van ser arxivades de forma provisional per la magistrada que va substituir Aguirre en els darrers mesos. Paral·lelament, el cas Volhov es va obrir el maig del 2019 quan es va trobar unes converses guardades per un dels investigats en el cas Diputació, Víctor Terradellas, president de la Fundació CATmón i exsecretari de relacions internacionals de Convergència. Alay és investigat en les dues causes.
En la resolució, del 13 d’abril passat, el jutge Aguirre exposa que la Guàrdia Civil en un informe sospita del “patrimoni il·lícit” de Castells, i per això sol·licita al magistrat que reclami informació a la Diputació, de l’actual càrrec de la Generalitat quan treballava a l’ens supramunicipal. S’hi precisa que Castells podria haver rebut “pagaments per entitats subvencionades per la Diputació” i xifra l’increment patrimonial “en 300.000 euros quan va estar al capdavant de l’Oficina de Cooperació Internacional, així com la compra de diversos immobles, pagats al comptat i amb ingressos en efectiu al seu compte bancari per imports incompatibles amb el seu sou”. Per aquests fets, el jutge afirma que existeixen indicis dels delictes de suborn, blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública, i per això aprova la reclamació d’informació a la Diputació sobre el salari de Castells i la relació amb certes entitats subvencionades, vinculades al grup IGFA.
A més, el jutge Aguirre encarrega a la Guàrdia Civil una investigació del patrimoni d' Alay quan treballava a la Diputació -amb el salari i les despeses que li va pagar, com ara els viatges-, amb el raonament que "va succeir en el càrrec a Castells", i durant aquell temps es van resoldre subvencions a entitats del tercer sector que s’inclouen en el cas Diputació. L’objectiu -indica el jutge- és aclarir “si es va enriquir il·lícitament, com sembla que va fer el seu antecessor”. Per tot això, aprova que es reclami informació patrimonial de Castells i Alay a la secretaria general de la Diputació de Barcelona. Alay va ser contractat a la Diputació com a comissionat des de 2015 al 2018.
La clavaguera torna. El jutge Aguirre es desperta després de mesos i desferma de nou la seva persecució contra mi. Mai he estat cap de cooperació de res.
— Josep Lluís Alay (@josepalay) April 20, 2022
Estat podrit. pic.twitter.com/tZcmBHRXUA
Cas Diputació
El cas Diputació es va destapar l’any 2016, quan la CUP va denunciar irregularitats en les subvencions a entitats del tercer sector a Antifrau i el cas es va derivar al jutjat. Se sospita que es va desviar prop d’un milió d’euros a entitats afins a Convergència Democràtica de Catalunya. El jutge Aguirre va dictar el sobreseïment d’algunes peces, ja que la Diputació va indicar que no es considerava afectada perquè les subvencions no es van arribar a pagar del tot. Altres peces, com les que era investigat l’expresident de la Diputació, Salvador Esteve, van ser arxivades el febrer passat per la magistrada substituta, amb la petició de la Diputació i de la fiscalia, que el jutge podria fer reobrir si detecta noves irregularitats. Inicialment, la Diputació va fer un demolidor informe pericial, en el qual assegurava que els expedients de les subvencions no estaven ben resolts, faltaven comprovants de les despeses i altres defectes.
Actualment, només continua viva la peça de Catmón, on són investigats Víctor Terradellas i el diputat de Junts Francesc de Dalmases. A l'estiu passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va refusar d’investigar Dalmases, després de rebre l’informe motivat del jutge Aguirre, a qui li recomanava una major investigació del cas. El magistrat va oferir al diputat si volia declarar al jutjat, sense obtenir resposta, segons fonts judicials.