L'Estat espanyol va reconèixer que havia espiat a través del programari Pegasus a diversos dirigents independentistes. Entre ells està el cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, qui està resignat amb la guerra bruta que lliura les clavegueres de l'Estat contra ell i tot l'entorn independentista. "Jo sóc en aquest combat des que tinc ús de raó", ha assegurat. A més del ciberespionatge al seu telèfon mòbil, Alay ha explicat que també l'Estat "podrit" l'ha "seguit i perseguit" a casa i a l'estranger, detingut dos cops, controlat el seu pas per les fronteres, filtrat converses privades a la premsa i, fins i tot, li han posat "artefactes" sota el seu cotxe particular.
D'altra banda, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, ha ofert a Josep Lluís Alay si es vol personar com a investigat en el cas Diputació, de suposades subvencions irregulars a entitats afins a Convergència, en assegurar que ha trobat indicis contra ell. Fa mesos que Alay és investigat en el cas Diputació, però formalment només està imputat des del 2019 en una de les seves peces, anomenada cas Volhov, sobre suposat finançament irregular de l’independentisme a l’exili. A més de l'oferiment a Alay, en la resolució, del 17 de maig passat, el jutge acusa el fiscal anticorrupció Fernando Maldonado de fer una “maniobra obstativa”, en presentar un recurs contra la seva decisió, de l’abril passat, d’encarregar a la Guàrdia Civil un informe patrimonial d’Alay amb l'únic argument que el seu antecessor en el càrrec a la Diputació, Jordi Castells, té indicis delictius en la concessió de subvencions a ONG.
En l’escrit, el jutge Aguirre barreja les investigacions entre el cas Diputació i el cas Volhov, i afirma que “resulta procedent comprovar si la missió d’Alay de mantenir contactes amb polítics, mafiosos russos, i enviats del Kremlin va començar quan treballava a la Diputació”, entre els anys 2015 o 2016, abans que com a cap de l’oficina del president Puigdemont. “Aguirre ataca de nuevo”, ha piulat Alay, en comunicar-li aquesta resolució. El cas Volhov i la relació del govern de Puigdemont amb representants russos apareix en un àudio que Víctor Terradellas, exresponsable de relacions exteriors de Convergència, té en el seu mòbil i que la Guàrdia Civil li troba, en detenir-lo el 2018. Terradellas va declarar al jutge, la setmana passada, que Puigdemont va acceptar de reunir-se amb integrats russos a la Casa dels Canonges, la vigília abans de la declaració de la DUI, suspesa, però que tot era iniciativa seva, no del president.