Aclariments. L’advocat Gonzalo Boye ha presentat un escrit al jutge del cas Volhov en el qual li demana que encarregui al cos dels Mossos d’Esquadra que faci un informe aclaridor per saber des de quan el cap de l’Oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, consta en el Sistema d’Identificació Policial. Boye ha fet aquest reclam després que Alay hagi comparegut aquest dilluns com a investigat d’un delicte de revelació d’informació reservada davant del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona. El jutge Joaquín Aguirre vol escatir si Alay va cometre algun fet delictiu en demanar a un agent dels Mossos que mirés si ell estava en la base policial, l’estiu del 2020, segons un informe de la Guàrdia Civil inclòs en el cas Volhov.
En concret, Boye sol·licita que els Mossos detallin: la data en què s’hauria introduït per primer cop el nom de Josep Lluís Alay Rodríguez en el Sistema d’Identificació Policial, ja que és la base d'aquesta nova investigació judicial contra ell; l’autoritat que va ordenar aquesta inclusió; el motiu pel qual es va fer aquesta introducció; les dades que es van incloure en la mateixa i indicacions i observacions; el procediment judicial d’aquesta inclusió, “si és que hi ha algun”, afirma el penalista; els països i cossos policials estrangers amb els quals es va compartir aquesta informació, així com el procediment legal seguit per fer aquesta internacionalització de les dades personals, i finalment el nombre de cops que aquesta informació va ser consultada, així com les notes que es van poder afegir i persones que van consultar aquesta anotació.
Boye sosté que no s’ha comès cap delicte
Aquest dilluns al migdia, en sortir de la declaració davant del jutge, Boye ha declarat que Alay “no ha comès cap delicte”. El cap de l’Oficina del president Puigdemont s’ha acollit al seu dret a no respondre al magistrat ni al fiscal anticorrupció i només ha respost les preguntes del seu lletrat. Alay ha explicat que en els aeroports de Madrid, El Prat, Londres, Edimburg i Washington la mateixa policia l'informava que tenia alertes vers la seva persona, tot i que sense aclarir l’origen. “Són anotacions il·legals que estaven en els ordinadors de la policia i informaven Alay, per tant, no hi ha cap informació reservada”, ha sentenciat Boye.
Josep Lluís Alay compartia cotxe amb el president Puigdemont, quan aquest va ser detingut a Alemanya. El març del 2018. Els dos agents dels Mossos que també anaven al vehicle van ser jutjats per suposadament encobrir el president català a l’exili, i finalment, l’Audiència Nacional els va absoldre. Alay va ser detingut en arribar a Barcelona, però no es va obrir cap procediment contra ell, i també es va investigar a l’empresari Jami Matamala, que anava en el vehicle.
Actualment, Alay és investigat pel jutge Aguirre en el cas central de la Diputació de Barcelona i la derivada del cas Volhov. A més, està pendent de judici per un viatge a Nova Caledònia el 2018, amb motiu de la celebració del referèndum d’independència en nom del president Puigdemont. La fiscal li demana tres anys de presó i 17 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de prevaricació i malversació de fons, en considerar que aquest viatge el feia a títol personal amb diners públics.