Tres dies després que la justícia espanyola posés en marxa l'Operació Volhov, un dels seus afectats, Josep Lluís Alay, ha publicat un tuit irònic sobre l'independentisme escocès de Sean Connery (que ha mort avui als 90 anys) i Rússia.
En el tuit, a mode d'homenatge, Alay qualifica l'actor escocès d'"independentista de pedra picada". La ironia ve amb la fotografia escollida: un frame de la pel·lícula La Casa Rússia (1990) on es veu Connery, acompanyat de l'actriu estatunidenca Michelle Marie Pfeiffer, a la Plaça Roja de Moscou.
El missatge és evident després que ell, juntament amb 20 persones més vinculades al procés, hagin estat detingudes i encausades per uns suposats vincles del Govern de Carles Puigdemont amb el Kremlin, el qual hauria promès l'enviament de 10.000 soldats rusos a Catalunya i el pagament del deute del país.
La casa Rússia (títol original en anglès The Russia House) és una pel·lícula de Fred Schepisi estrenada el 1990, adaptació de la novel·la homònima de John le Carré. Precisament, els exteriors van ser rodats -entre altres llocs- a Moscou i Sant Petersburg, poc abans de la caiguda del mur de Berlín. Molt pertinent, ja que part de la història té a veure amb el declivi del poder soviètic i l'esfondrament imminent del sistema comunista.
El film explica com el científic nuclear soviètic "Dante" (Klaus Maria Brandauer) ofereix a l'editor Bartholomew Scott Blair (Sean Connery) revelar-li els secrets del programa nuclear soviètic. Com a mitjancera, fa servir la russa Katya Orlova (Michelle Pfeiffer), a la qual va conèixer l'any 1968 i, eventualment, va ser la seva amant.