El cap de l'oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, es reafirma en el seu propòsit de seguir "defensant i treballant per la independència" malgrat els judicis que li puguin obrir:  "Em surten causes de sota les pedres i ja me'n poden caure, cinc, sis o les que siguin. Jo no desistiré", en declaracions a 'Aquí Cuní' de Ser Catalunya. Ara mateix, Alay té pendent amb la justícia el viatge que va fer en qualitat d’observador a Nova Caledònia l’any 2018 amb motiu de la celebració del referèndum d’independència. 

Nova Caledònia i Lledoners

L’Audiència de Barcelona va rebutjar el recurs presentat per Alay contra l’acusació de malversació i prevaricació continuada per haver utilitzat recursos públics per finançar el viatge. En aquest cas, dona detalls molt concrets: "El viatge va ser auster, en un hotel de tres estrelles que aquí en serien dues. Que ningú s'imagini un viatge de plaer, era feina". I també explica la seva relació contractual actual: "Jo no tinc cotxe oficial ni m'acompanyen els Mossos, si m'haig de desplaçar ho faig amb el meu cotxe privat". 

Precisament, en aquest reguitzell de causes, Alay també respon als delictes de malversació i prevaricació que l'acusa la Fiscalia provincial de Barcelona per un viatge a Lledoners: "En aquest cas estem parlant d'11 euros que és el que em vaig gastar amb peatges. Un interventor de la Generalitat va considerar que no podia passar el tiquet i com que ho havia de complir, vaig retornar-los. Mira que he viatjat a llocs i troben precisament problemes amb Lledoners i Nova Caledònia".  En paral·lel, també reitera que ell no està darrere de Tsunami Democràtic: "Si jo hagués estat un dels cervells, no hauríem deixat l'aeroport tan aviat", sentencia.

"Caldrà fer sacrificis"

Emmarcats en els reptes actuals de l'independentisme, Alay admet que caldrà fer "sacrificis" però també es pregunta si "seguir dins l'Esta espanyol no comporta també un sacrifici". I afegeix: "Tan poc creiem com a país per no atrevir-nos i fer el pas d'una vegada?". En el catàleg de solucions, admet que no té "obsessions per dates ni calendaris" però admet que una opció podria passar per aixecar la suspensió d'independència que es va declarar el 2017, "encara que durés tres minuts". 

L'altra estructura que ha defensat és el Consell per la República: "No és just dir que és una rèplica de Junts per Catalunya. Però sí seria desitjable que hi hagués més representació de l'independentisme. Malgrat tot, vull recordar que han votat més de 20.000 persones només en l'elecció de representats". També aposta per animar al vot telemàtic que és el sistema actual del Consell.

Rússia i 'The New York Times'

Alay es pregunta pel narrador de la notícia del 'The New York Times' que l'acusava directament: "L'article on vaig aparèixer està escrit en tercera persona. Aquesta tercera persona és la Guàrdia Civil". I subratlla que tota la informació surt del seu mòbil que li van requisar quan el van detenir a Travessera de Gràcia. "Van buidar completament el meu aparell i van agafar tota aquesta informació i la van repartir per tots els mitjans, abans del mes d'agost i que s'obrís el secret de sumari parcial. Les 700 pàgines de sumari les té tothom, el 'The New York Times' però també 'El Periódico', 'El Confidencial'... Tothom que els hi ha donat la gana menys jo".

Recordem que el polèmic reportatge de The New York Times sobre la suposada ingerència russa a Catalunya cita un informe de la intel·ligència europea on posa en el punt de mira Alay en el marc del cas Volhov, que investiga la presumpta relació de Rússia en el finançament del procés. "És un diari molt connectat a la Casa Blanca d'ara i també la de Trump. A més, les tesis demòcrates actuals i des de l'època Obama amb el trencament amb Putin, hi ha un clar intent de portar el conflicte amb Rússia fins a uns nivells d'una elevada tensió". El cap de l'oficina del president Puigdemont veu una clara "manipulació en certs articles d'aquesta publicació".

Fotografia de portada: entrevista de Josep Cuní a Josep Lluís Alay a Ser Catalunya