Fa just dos anys que es va detectar el primer cas de coronavirus a Catalunya. Va ser el 25 de febrer del 2020, aquest diumenge fa 733 dies. Alba Vergés era la consellera de Salut. De fet, va liderar la gestió de la pandèmia durant gairebé un any i mig, fins a final de maig del 2021 quan el seu secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, la va substituir al capdavant del departament. Actualment, Alba Vergés és vicepresidenta primera del Parlament. A Vergés li va tocar gestionar la part més difícil d'una pandèmia que ens va agafar a tots per sorpresa i de la qual ningú en sabia absolutament res. No sabíem com s'havia de tractar, tampoc quan durava el període de transmissió ni com podíem prevenir el maleït virus que a Catalunya ha provocat la mort de més de 26.500 persones i n'ha contagiat gairebé 2.400.000. Alba Vergés ens explica com s'ho va fer per improvisar un exèrcit de professionals de la salut d'avui per demà. De cop i volta, l'emergència va obligar a multiplicar els llits d'UCI, ampliar els llits d'hospitalització, van haver de buscar material a correcuita perquè faltava de tot: equips de protecció individuals (EPIs), mascaretes.... En plena pandèmia va arribar la campanya electoral del 14-F. Alba Vergés va decidir no fer campanya per poder-se centrar només en plantar cara a la tercera onada de la covid i en accelerar la vacunació dels catalans que tot just acabava de començar a les residències i entre el personal sanitari. La nit del dimarts, 9 de febrer del 2021, mentre treballava amb el seu equip al despatx, va començar a rebre trucades. Eren amics i coneguts de l'aleshores consellera de Salut que estaven veient el debat electoral a TV3 i li van dir que la candidata de Junts, Laura Borràs, acabava de deixar anar el nom de Josep Maria Argimon per substituir-la al capdavant de Salut. "Va ser un joc brut en el que crec que no s'ha d'entrar. No havia sortit cap nom, estàvem en plena tercera onada, acabàvem d'iniciar la vacunació per a tota la població, estàvem en ple desplegament... Home, no agrada això! La candidata de Junts deixa anar un nom per substituir-me", recorda molt dolguda Alba Vergés. D'altra banda, a diferència d'Argimon que diu que la feina de conseller no li agrada gaire, és avorrida i intel·lectualment no és gaire estimulant, Alba Vergés diu "jo soc d'apassionar-me per les coses, sóc una enamorada del sistema de salut, a mi no em van faltar estímuls ni vaig tenir temps d'avorrir-me". Vergés té clar que "per fer bé la feina, t'ha d'agradar". No us perdeu l'entrevista a l'exconsellera de Salut en aquest vídeo:

 

Vam arribar a tenir 2.000 morts a la setmana i 1.529 persones a la UCI

Fa dos anys ningú s'esperava la magnitud que ha acabat tenint la pandèmia de covid-19. Alba Vergés recorda perfectament el primer cas de coronavirus a Catalunya. Va ser confirmat el 25 de febrer del 2020 a Eleonora, una jove italiana de 36 anys resident a Barcelona. Acabava d'arribar del nord d'Itàlia. Va ser un cas lleu però, per precaució, va ser ingressada en una zona d'alt aïllament de l'Hospital Clínic de Barcelona. Al cap de poc més de quinze dies, van confinar 70.000 persones de la Conca d'Òdena, entre elles tota la família de la consellera Vergés que viu a Igualada. La seva filla petita tenia poc més d'un any i el gran, set anys. Vergés diu que va ser el punt d'inflexió, "en aquell moment, el país sencer es va adonar que era un tema greu de veritat i que ja el teníem aquí". L'exconsellera explica que va ser molt complex de gestionar. "Vam arribar a tenir 2.000 morts a la setmana i 1.529 persones a la UCI però tenim un sistema de salut que té capacitat de respondre donant-li confiança i eines. El que vam fer és molt bèstia. Al principi vèiem pujar les xifres i no sabíem quan baixarien", recorda Vergés. "Vaig lluitar molt perquè la gent no estigués sola en moments tan difícils i complicats com aquells. Al principi molta gent va estar sola, només amb la mà de la infermera però de seguida que vam poder vam introduir de tot... les tablets per parlar, les visites a les residències (encara que fossin curtes i amb tot el bus posat i amb tota la protecció que calia), era molt complicat però vaig lluitar molt per evitar que la gent passés sola moments tremendament difícils", recorda Vergés en aquest fragment de l'entrevista:

 

Al conseller Argimon li vam deixar uns percentatges de vacunació que donaven un coixí de seguretat

L'exconsellera no pot dissimular el disgust que es va endur una nit de la campanya electoral mentre treballava al seu despatx gestionant la tercera onada de covid i la vacunació dels catalans. De cop i volta li comença a sonar el telèfon per dir-li que Laura Borràs, candidata de Junts, acabava de donar el nom de Josep Maria Argimon per substituir-la al capdavant de la conselleria al debat electoral de TV3. "Va ser joc brut, estàvem en plena tercera onada, acabàvem d'iniciar la vacunació per a tota la població, estàvem en ple desplegament...", recorda i lamenta Alba Vergés en aquesta entrevista a ElNacional.cat. Finalment demanem a l'exconsellera de Salut que posi nota a la gestió del conseller Argimon. També li preguntem si creu que li va fer el llit com diuen les males llengües. "Al conseller Argimon li toca viure una altra etapa de la pandèmia i és molt diferent perquè li vam deixar uns percentatges de vacunació que li donaven un coixí de seguretat", diu Vergés. A l'exconsellera també li preguntem què li sembla que Salvador Illa abandonés el Ministeri de Sanitat en plena pandèmia per ser candidat del PSC a la presidència de la Generalitat. Podeu veure la seva resposta, també la nota que posa al conseller Argimon i si creu que li va fer el llit en aquest fragment de l'entrevista:

 

L'alternativa de no fer res era no protegir la gent i no salvar vides

 

A diferència d'Argimon a qui no li agrada gaire ser conseller, Alba Vergés diu "a mi no em van faltar estímuls ni em vaig avorrir" / Foto: Eva Parey

Aquesta setmana hem sabut que Antifrau ha denunciat irregularitats en una compra de mascaretes i altres materials sanitaris. L'Oficina Antifrau dona 30 dies a la Generalitat per aclarir un "encàrrec irregular" de 35 milions d'euros. L'operació va ser feta a través de l'Institut Català de la Salut (ICS) quan Josep Maria Argimon n'era director gerent. Alba Vergés recorda que "a nivell mundial faltava de tot, faltava material i ho havíem de fer tot per salvar vides que, en aquell moment, volia dir protegir també els professionals sanitaris i els treballadors de les residències. L'alternativa de no fer res no podia existir perquè volia dir "no tenir mascaretes per metges, infermeres, professionals de les residències, no tenir bates, no tenir res i, per tant, hagués volgut dir no protegir la gent i no poder salvar vides. L'alternativa de no fer res no podia ser de cap manera del món". Vergés, admet que va ser una operació d'alt risc però justificada pel que estàvem vivint i patint tots plegats i assegura que d'irregularitat no se'n va fer cap ni una.