La immigració en torna a obrir un xoc entre el govern espanyol i el Partit Popular. Ara, arran del viatge de Pedro Sánchez a Mauritània, Gàmbia i el Senegal i l’aposta de l’executiu per la migració circular. Després que Alberto Núñez Feijóo hagi acusat el president espanyol de fomentar un “efecte crida”, la reacció immediata ha arribat de boca de José Manuel Albares, que ha lamentat que el PP “abraci les tesis més xenòfobes de l’extrema dreta”. El ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació ha retret la “falta de responsabilitat i humanitat absoluta” per part dels populars i ha censurat que a Gènova estiguin “corrent darrere de Vox” amb un “discurs xenòfob i alarmista que intenta dividir la societat espanyola”.

“Els menors tindrien una solució fàcil, senzilla i ràpida que el govern espanyol ha posat sobre la taula i que és una mescla de responsabilitat i humanitat”, ha afegit José Manuel Albares, en relació amb la voluntat de la Moncloa, d’acord amb el govern de les Canàries, de reformar l’article 35 de la Llei d’Estrangeria. La modificació es va dur al Congrés al juliol, però el vot en contra del PP, Junts i Vox la va fer descarrilar i ara, un mes després, els executius espanyol i canari reiteren que és “l’única solució”.

Just ahir, Pedro Sánchez es va reunir amb el president de Mauritània, Mohamed Ould Ghazouani, i va signar un memoràndum per desenvolupar la migració circular, una estratègia a través de la qual els nadius viatgen a Espanya amb un contracte temporal i tornen posteriorment al seu país d’origen. El president espanyol va defensar la “necessària” immigració, “fonamental” per a l’economia, però va admetre que “implica certs problemes” i va apostar per uns fluxos migratoris que han de ser de manera “segura i ordenada”. A més, Sánchez va fer èmfasi en el fet que la immigració suposa per a Espanya i la seva economia una font de “riquesa, desenvolupament i prosperitat”.

“És irresponsable encoratjar un efecte crida en la pitjor crisi de migració irregular”

La gira africana de Pedro Sánchez i el seu discurs des de Mauritània ha aixecat els recels del PP. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, considera que el president espanyol esperona un “efecte crida” en el context de la “pitjor crisi de migració irregular” que afronta Espanya i titlla el líder socialista d’“irresponsable”. En un tuit, Feijóo assegura que “en comptes d’anar a l’Àfrica a combatre les màfies, Sánchez promociona Espanya com a destí, al revés que la resta de la Unió Europea”. L’aposta del PP és que els immigrants que arribin a Espanya ho facin amb contracte d’origen i carta de compliment de les lleis”. Fa una setmana, els populars van presentar el seu pla de migració, que advoca per reforçar el control de les fronteres davant el “descontrol dels fluxos migratoris” amb més agents i amb el desplegament de Frontex (l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes).

Pilar Alegría demana al PP “responsabilitat, altura de mires i aparcar la demagògia”

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, es va expressar ahir sobre aquesta qüestió en la roda de premsa posterior al primer Consell de Ministres després de les vacances. La ministra va censurar que el PP “prefereixi copiar les polítiques de la ultradreta” abans que “acordar i dialogar” amb l’executiu i va demanar “responsabilitat i altura de mires” als populars. A més, els va reclamar “aparcar i deixar de banda la demagògia i la política xenòfoba que pretenen imitar”. Pilar Alegría va insistir que l’executiu va posar a sobre de la taula una alternativa, a través de la reforma de l’article 35 de la Llei d’Estrangeria, i va ser el PP que “va impedir donar-hi una resposta” perquè “a l’hora de buscar solucions, al PP mai no està ni se l’espera”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!