Les relacions entre Israel i l'Estat espanyol fa mesos que s'estan tensant per les diferències entre els dos Executius respecte a la guerra a Gaza. Després que el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciés que el pròxim 28 de maig Espanya reconeixerà l'Estat palestí, la resposta Israeliana no s'ha fet esperar. Per una banda, s'ha cridat a consultes a l'ambaixadora espanyola a Israel i aquest divendres el ministre israelià d'Exteriors, Israel Katz, ha informat que s'ha prohibit al consolat d'Espanya a Jerusalem "prestar serveis als palestins". En una entrevista a RAC1, el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha advertit que aquestes respostes d'Israel no faran canviar el rumb del govern espanyol: "Ningú ens atemorirà i ni ens farà rebaixar les nostres exigències d'alto el foc, l'alliberament dels ostatges i el reconeixement de Palestina". 

Preguntat pels efectes de l'anunci de Katz, Albares no ha volgut entrar en detalls, subratllant que l'anunci del ministre israelià ha tingut lloc pocs minuts abans que ell sortís en antena. Tanmateix, el ministre espanyol ha avançat que protestarà davant Israel si impedeix al Consolat General a Jerusalem que atengui els palestins de Cisjordània. 

Després que Noruega, Irlanda i Espanya hagin anunciat el reconeixement de Palestina, Israel va cridar els seus representats diplomàtics al país a consultes per esbroncar-los. Aquesta esbroncada la van gravar, fet que ha aixecat critiques contra l'Estat israelià. Sobre aquests fets, Albares ha afirmat: "Està fora dels usos diplomàtics filmar les consultes amb un ambaixador". El ministre espanyol ha rebutjat aquesta mena de política i ha recuperat unes paraules de Barack Obama, expresident dels Estats Units: "Quan ells van baix, nosaltres volem molt alt". 

Nega acusacions d'antisemitisme

A més de l'anunci de reconèixer l'Estat palestí, les declaracions de la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, sobre Palestina han encès encara més la indignació israeliana. Concretament, Díaz va fer servir l'eslògan propalestí "des del riu fins al mar" en un vídeo. Des del govern d'Israel s'ha denunciat l'ús d'aquest missatge, que consideren antisemita. Respecte a aquests fets, Albares ha recalcat que "al Govern d'Espanya no hi ha antisemites", sinó que és "un govern tolerant, plural, divers que no accepta cap discurs d'odi, inclòs l'antisemitisme".

Argentina i Espanya

En matèria de política internacional, la Moncloa té un altre front obert: la relació amb l'Argentina. Concretament amb el seu president, Javier Milei. Albares ha defensat la germanor entre el poble espanyol i l'argentí, però ha subratllat: "Sempre estaré vigilant en defensa la dignitat de les institucions espanyoles. Jo no sobreactuo, sinó que actuo i davant les declaracions de diumenge calia actuar". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!