El govern espanyol posa punt final a la crisi diplomàtica amb el Marroc. El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha anunciat avui que els passos fronterers de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla reobriran "en els pròxims dies", després de més de dos anys tancats, coincidint amb la pandèmia i la crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc, i que finalment ha acabat danyant les relacions amb Algèria. Albares ho ha fet públic davant la premsa des de Marràqueix, després de reunir-se ahir al vespre i també aquest matí amb el seu homòleg marroquí, Naser Burita, en la seva primera trobada després de la reconciliació de tots dos països arran del suport per part d'Espanya a lliurar la sobirania del Sàhara Occidental al Marroc, que també es va tancar amb una visita del president Pedro Sánchez al rei Mohammed VI a Rabat.
Reobren les fronteres
El ministre ha afirmat en l'adreça als mitjans que la "decisió política" de la reobertura ja ha estat acordada amb el Marroc (de fet, es va decidir en el sopar de Rabat), però ha indicat que serà el Ministeri de l'Interior espanyol el que anunciï la data concreta, una vegada se solucionin uns "aspectes pràctics". En tot cas, ha indicat que l'obertura d'aquests "passos i duanes" s'aplicarà tant a persones com a mercaderies i es farà d'una forma "ordenada" i gradual", sense donar més detalls de les condicions, que ha deixat en mans del ministeri d'Interior. Amb tot, ha deixat clar que "l'acord ja és definitiu i es produirà l'obertura per aquests passos i aquestes duanes en els molt pròxims dies".
La fi de la crisi
Sánchez entrega les claus del Sàhara Occidental a Mohammed VI. Acompanyat pel ministre Albares, el president del govern espanyol va viatjar a principis d'abril fins a Rabat a bord de l'avió de la Força Aèria Espanyola. Sánchez i el rei Mohammed VI van mantenir una reunió i, després d'aquesta, ambdós van signar una declaració conjunta que, entre altres punts, restableix "immediatament i gradualment" les connexions marítimes i de passatgers fins a l'obertura de totes les freqüències, i inicia l'operació 'Pas de l'Estret'. En el document, Espanya reconeix "la importància de la qüestió del Sàhara Occidental per al Marroc" i reitera que "la iniciativa d'autonomia marroquina, presentada el 2007, és la base més seriosa, realista i creïble per a resoldre" aquestes diferències. Per la seva banda, Algèria ha donat un altre toc d'atenció a Espanya després del seu alineament amb el Marroc, i ha descartat reobrir el gasoducte Magrib-Europa, pel qual transferia gas a Espanya a través del país alauita. La reobertura d'aquest gasoducte era una prioritat per a l'Estat, perquè permet un subministrament de gas equilibrat, al costat de la canalització directa Medgaz que hi ha entre Algèria i Espanya, però el gir que ha fet el govern espanyol l'hagi paralitzat.