Matí d’activitat inusual al Senat. En ple mes d’agost, el PP ha decidit convocar una sessió de la Comissió d’Afers Exteriors perquè el ministre José Manuel Albares doni explicacions sobre la postura del govern espanyol en relació amb les últimes eleccions a Veneçuela: el Consell Nacional Electoral de Veneçuela va atorgar la victòria a Nicolás Maduro, però els observadors internacionals consideren que els comicis no van ser democràtics i l’oposició assegura que el guanyador va ser Edmundo González. José Manuel Albares ha subratllat que el govern espanyol defensa que “es respecti la voluntat democràtica dels veneçolans” i aposta per una “solució a la crisi de Veneçuela” que sigui “entre veneçolans” i que “vingui del diàleg”. En canvi, la portaveu del PP en el Senat, Alicia García, acusa Pedro Sánchez de ser el “principal aliat de Maduro a la Unió Europea” i retreu al govern espanyol que “miri cap a una altra banda” davant la “falta de transparència en les eleccions” i la “repressió violenta”.

Un dels temes nuclears que hi havia sobre la taula era el paper de José Luis Rodríguez Zapatero, que va actuar com a observador internacional en les eleccions. El ministre Albares ha assegurat que el govern espanyol “valora i aprecia” la tasca que ha desenvolupat l’expresident espanyol a Veneçuela, però no ha aclarit si ha parlat amb ell des dels comicis del passat 28 de juliol. A més, ha afirmat que Zapatero “ha participat en molts diàlegs, en moltes mediacions i en molts alliberaments de presos polítics”, motiu pel qual l’oposició veneçolana també “valora i aprecia” les seves contribucions. Tanmateix, el PP s’ha tirat a la jugular del ministre pel “paperot” que consideren que ha tingut Zapatero a Veneçuela: Alicia García considera que l’expresident és “cooperador de totes les atrocitats” del règim chavista i el situa de part dels “torturadors i les autòcrates de la narcodictadura” davant d’un poble veneçolà que és “reprimit, segrestat i assassinat impunement als carrers”. En un intercanvi dialèctic tens, el ministre Albares ha retret als populars que “parlin més del president Zapatero que de Veneçuela”.

“Una vegada analitzades les primeres informacions que arribaven des de Caracas, vaig expressar ja públicament que la voluntat democràtica del poble de Veneçuela ha de ser respectada i vaig demanar la presentació de les actes de totes les meses electorals”, ha recordat el ministre, que ha carregat contra els “bulos” i “falsedats” del PP. A més, Albares ha apel·lat a la coordinació amb altres socis per aconseguir una “eficàcia” en el “suport a la democràcia a Veneçuela” i ha defugit fer una “carrera per veure qui arriba verbalment més lluny en les seves demandes amb zero eficàcia”. També ha esgrimit que “Espanya està liderant la posició comuna de la Unió Europea”.

 

A més, abans d’entrar a la comissió, Albares ha anunciat en declaracions a la premsa que dilluns va parlar per telèfon amb el seu homòleg veneçolà, Yván Gil, i amb els principals líders de l’oposició, María Corina Machado i Edmundo González, per avançar cap a una solució “dialogada” i “negociada” de l’actual crisi. “Espanya ha parlat amb govern i oposició i ho continua fent per ajudar el poble germà de Veneçuela”, ha afegit el ministre.

El PP acusa la Moncloa de “condescendència” amb Maduro i li reclama que “trenqui la complicitat” amb ell

Des del Partit Popular, insisteixen que el govern espanyol ha de reconèixer la victòria d’Edmundo González, ja que, a parer seu, no fer-ho situaria a Espanya “en sintonia” amb Rússia, Cuba, Xina o Iran. La portaveu popular al Senat, Alicia García, acusa el ministre Albares de “legitimar” el règim de Maduro per haver tingut un “perfil baix” després de les eleccions presidencials i per haver mostrat “tebiesa” davant del “descomunal frau electoral comès” per Maduro. “Resulta immoral i frustrant que la veu d’Espanya no se senti alta i clara com sí que l’ha tingut la comunitat internacional”, ha lamentat García.

La líder del PP al Senat ha acusat Pedro Sánchez de tenir “condescendència amb el dictador Maduro” i de ser “còmplice” del que passa a Veneçuela i ha exigit a la Moncloa que “trenqui la seva complicitat” amb el líder veneçolà i exerceixi un “paper de lideratge” a l’hora d’exigir una transició dins de Veneçuela i el “final de la persecució i la repressió”. Els populars reclamen a José Manuel Albares respostes “fortes, contundents, decisives i públiques” en lloc de “tebiesa i complaença amb un règim sens dubte tirànic”. “Entredonar suport a l’oposició democràtica, vostès mantenen perfil baix per no ofendre o per protegir Nicolás Maduro. Per què no alcen la veu d’una vegada i condemnen a la dictadura pel frau electoral? Què deu Sánchez a Maduro?”, ha reblat Alicia García.

 

Junts titlla Llarena de “Tejero sense bigoti” i denuncia la “covardia” de la Moncloa amb el Suprem

Per la seva part, Junts per Catalunya ha aprofitat aquesta compareixença per repartir culpes al Tribunal Suprem i a la Moncloa per la no-aplicació de la llei d’amnistia. El nou portaveu juntaire a la cambra alta, Eduard Pujol, ha reprovat la “prevaricació judicial del Suprem”, ha criticat que el Poder Judicial que “es burli impunement” de l’amnistia i “es mofi” del Congrés amb un “cop d’estat judicial” i ha titllat el jutge Pablo Llarena, que es va negar a amnistiar Carles Puigdemont, de “Tejero sense bigoti”. Pujol ha lamentat que el govern espanyol sigui “covard” i “permeti que no s’apliqui una llei legal i vigent” i ha acusat el ministre Félix Bolaños de “posar-se de part del que no compleix la llei”. “L’Espanya política i el govern de Sánchez defensen el decòrum democràtic quan ens parlen de països situats a catorze hores d’avió, però no són prou forts per dir prou a la brutícia estructural que inunda l’Estat espanyol”, ha conclòs.

ERC planta la compareixença per denunciar l’ús “partidista” que fa el PP del Senat

En canvi, Esquerra Republicana no ha assistit a la compareixença del ministre Albares per denunciar que el PP està convertint el Senat en un “annex de Gènova” i continua utilitzant-lo de manera “partidista”. “Quan vulguin tenir un debat seriós i constructiu, sense mentides, ni manipulacions sobre la situació a Veneçuela, que és la que els veneçolans es mereixen, participarem”, han assenyalat fonts d’ERC a ElNacional.cat. Fins que això no arribi, asseguren que continuaran reprovant les “pràctiques interessades i partidistes” dels populars. “Al PP li interessa treure rèdit mediàtic del que pugui estar o no passant a Veneçuela”, lamenten les mateixes veus, que posen en relleu que els populars no tenen interès en el poble veneçolà, que “es mereix respecte i un debat seriós”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!