El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat que "si fa falta" l'Estat està disposat a recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per aconseguir l'oficialitat del català a Europa, segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons Albares, "no hi ha obstacles reals" per part de la resta de socis per impedir l'oficialitat, i totes les reticències tenen caràcter "polític" i procedeixen de països on el PP europeu governa amb l'extrema dreta. "Si nosaltres utilitzem aquestes llengües al Parlament, les tenim reconegudes a la Constitució estem disposats a afrontar el cost perquè a ningú li suposi un esforç econòmic, aquestes llengües han de ser oficials i han d'estar recollides als tractats de la Unió Europea", ha dit.
Albares ha assegurat que l'Estat està abordant aquesta qüestió amb altres països europeus que tenen reticències i "negociarà políticament" per aconseguir l'objectiu. "Si la negociació és política, revisarem les qüestions on altres estats necessiten la nostra ajuda per dir-los que no es pot demanar la nostra ajuda quan no s'ajuda a Espanya en una cosa tan vital com és la nostra realitat nacional, que és plurilingüe".
L'Estat demanarà que s'apliquin els tractats sobre el multilingüisme
I és que segons el ministre, l'executiu demanarà que s'apliquin els tractats que estableixen que el multilingüisme és "un valor de la Unió", i que fixen com a principi "la defensa de la identitat nacional dels països". "El fet de disposar de traductors no és un problema, el cost tampoc, perquè Espanya està disposat a assumir, i tampoc crea un precedent perquè hem establert elements que només es compleixen a Espanya".
Pel que fa a la carta que ha enviat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per a l'ús del català al Parlament Europeu, ha afirmat que Metsola no li ha respost, però ha recordat que el seu objectiu és que es produeixi una reunió, analitzar el repartiment de forces al Parlament, i que aquesta "porti a un ordre del dia" del Parlament Europeu l'ús del català. Segons Albares, "aquesta legislatura" europea "no pot acabar sense que això es porti a la Mesa" del Parlament Europeu. Preguntat per si es pot aconseguir en un any, ha afirmat que ell treballa "amb la possibilitat que això sigui una realitat tan aviat com sigui possible", i "tots els ambaixadors tenen instruccions per fer totes les gestions" per a l'oficialitat, ha afirmat.
Precisament la setmana passada, Junts per Catalunya va refermar les seves exigències al govern espanyol per aconseguir i garantir la plena oficialitat del català a la Unió Europea. Després que el ministre d’Afers Exteriors enviés la carta a la presidenta Metsola, demanant “abordar personalment” aquesta qüestió. Els juntaires van avisar que “arribar a un acord administratiu” perquè es pugui parlar en català a l’Eurocambra seria “clarament insuficient”. La formació de Carles Puigdemont té clar que l’objectiu és la “plena oficialitat” que va pactar amb el PSOE a canvi de l’elecció de Francina Armengol com a presidenta del Congrés i va rebutjar qualsevol intent per “rebaixar” aquesta pretensió.