“Hem donat un temps més que raonable perquè s’entreguin les actes i veiem que això no es complirà”. Després de quatre setmanes demanant que Nicolás Maduro presenti les actes de les eleccions de Veneçuela del passat 28 de juliol, el govern espanyol comença a assumir que el líder veneçolà eludirà aquesta exigència internacional. El ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació ho ha reconegut des de Brussel·les abans de participar en la reunió informal de ministres d’Afers Exteriors de la UE, en la qual, a petició d’Espanya, s’abordarà la situació a Veneçuela. José Manuel Albares ha afirmat que els 27 estats membres han “d’enfrontar-se a la situació que probablement no es coneixeran ni es podran analitzar les actes” i ha assenyalat que sol·licitarà que la UE no reconegui cap resultat si no s’exhibeixen les actes.

 

José Manuel Albares ha esgrimit que, després d’un temps “més que prudencial sol·licitant les actes”, cal “rendir-se a l’evidència que les actes no es presentaran” veient que Nicolás Maduro no té la “voluntat” de fer-ho perquè es puguin verificar. A parer del ministre d’Exteriors, una vegada “constatat” això, la UE ha de plantejar-se què pot fer perquè “la voluntat democràtica dels veneçolans sigui respectada”. Per aquesta raó, en la reunió d’aquest dijous caldrà posar a sobre de la taula “quines són les eines” que tenen per aconseguir-ho.

En aquest sentit, Albares no ha volgut aclarir els periodistes si el govern espanyol sol·licitarà que s’adoptin més sancions. Tanmateix, dilluns passat ell mateix va obrir-hi la porta. En una entrevista al Hoy por Hoy de la SER, va argüir que el govern espanyol contempla “qualsevol mesura que pugui ajudar que la voluntat democràtica dels veneçolans triomfi” i va apuntar que avui dia ja hi ha “sancions en vigor”. “No descarto absolutament res”, va afegir. Just fa deu dies, la UE, els Estats Units i una vintena de països van reclamar les actes dels comicis i van apostar per una verificació “imparcial” i “independent” dels resultats. El divendres passat, el Ministeri d’Exteriors va insistir que per reconèixer els resultats és “indispensable que es publiquin de manera íntegra i verificable les actes”. El dia anterior, el Tribunal Suprem de Veneçuela havia confirmat la victòria de Maduro.

“Si no s’exhibeixen les actes, no hi haurà cap reconeixement”

José Manuel Albares també ha volgut subratllar avui que el govern espanyol sol·licitarà als altres membres de la UE que “no es reconegui cap resultat electoral i cap mena de victòria si no s’exhibeixen totes les actes electorals”. Respon així a la petició que fa dies que planteja el PP, que reclama a la Moncloa que reconegui el triomf de l’oposició veneçolana, liderada per Edmundo González. “Si no s’exhibeixen les actes, no hi haurà cap reconeixement de cap resultat electoral”, ha reblat.

A més, Albares ha anunciat que Edmundo González participarà telemàticament en la reunió informal de ministres d’Afers Exteriors de la UE. Va ser una petició del líder de l’oposició que Albares va traslladar a l’Alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell i serà una trobada perquè González pugui “explicar i donar de primera mà la seva posició i el seu punt de vista” per ajudar-los a “formar una posició comuna”.

El ministre d’Exteriors insisteix que l’objectiu continua sent que hi hagi una “solució entre veneçolans” que sigui “pacífica”, que “no vingui imposada des de l’exterior” i que “permeti una negociació entre el govern i l’oposició” per aconseguir que “triomfi la voluntat democràticament expressada pels veneçolans”. Preguntat per la possibilitat que es repeteixin les eleccions, ha esgrimit que podria ser una “hipòtesi intel·lectual”, però li ha tancat la porta veient que tant el govern com l’oposició “ho descarten”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!