Les declaracions del president de l'Argentina, Javier Milei, contra el president espanyol, Pedro Sánchez, en un acte de Vox aquest diumenge han provocat una crisi diplomàtica entre ambdós països, i el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha cridat a consultes l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires. En una declaració pública, Albares ha qualificat de "gravíssimes" les paraules de Milei, que ha titllat la dona de Sánchez de "corrupta". El ministre ha acusat el mandatari argentí de trencar els principis de "respecte mutu" i "no-ingerència" en els assumptes interns d'altres països contemplats en les relacions internacionals, i li ha exigit que demani "disculpes públiques". En cas contrari ha advertit que el govern espanyol "prendrà les mesures oportunes per defensar la seva sobirania i dignitat".
El ministre ha explicat que ha rebut el suport d'una "àmplia majoria" dels grups parlamentaris espanyols per fer aquesta declaració, i ha puntualitzat que el PP i Vox no s'han pronunciat. Albares també ha explicat que ha parlat amb l'Alt Representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, i que aquest li ha traslladat que "un atac d'aquest calibre contra un estat membre" també és "un atac contra la Unió Europea". En una publicació posterior a X, Borrell ha afegit que aquesta mena d'"atacs" no tenen cabuda a la "cultura de la UE", que, segons ha apuntat, es basa en "la llibertat política, la prosperitat, la cohesió social basada en la redistribució fiscal i el respecte públic". "Els condemnem i els rebutgem, especialment, quan venen d'aliats", ha reblat.
Albares acusa Milei d'"atacar Espanya"
El ministre ha afirmat que "a Milei se l'ha rebut a la capital d'Espanya de bona fe, amb respecte i deferència", i ha lamentat que el president argentí hagi "respost a aquesta hospitalitat amb un atac frontal a la democràcia, les institucions i a Espanya". Albares ha valorat com a "inacceptables" les declaracions de Milei, que a parer seu "sobrepassen qualsevol mena de diferència política i ideològica" i "no tenen precedents a la història de les relacions entre dos països i dos pobles units per forts llaços de germanor". Ha assegurat que són una ruptura dels "usos més elementals de diplomàcia i de les regles de convivència entre països". Per tot plegat, li ha reclamat que "estigui a l'altura del país que representa i la posició que ocupa" i que mantingui "el respecte a les formes que es deuen entre nacions".