El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha demanat aquest dilluns la celebració d’una conferència internacional de pau que acabi reconeixent un estat palestí “que convisqui amb bon veïnatge” amb Israel. “Així ho traslladaré als col·legues europeus” en la reunió del Consell Europeu d’Afers Estrangers que se celebra aquesta setmana a Luxemburg, ha dit, a més d’opinar que "és el moment" per a un alto el foc en aquest conflicte entre Israel i Hamàs. El màxim responsable del departament d’Exteriors de l’executiu presidit per Pedro Sánchez ha assenyalat que aquesta conferència s’hauria de celebrar un cop es posi punt final a l’actual escalada de violència a l’Orient Mitjà.
“Els europeus hem de parlar amb una única veu, cap a un futur de pau, i això només passa per un estat palestí que visqui amb veïnatge de pau amb Israel; l’alternativa són més morts de civils i més atacs terroristes, a més d’una extensió d’espiral de violència cap al Líban o Cisjordània”, ha assenyalat Albares. El ministre ha reivindicat la necessitat de reconèixer dos estats —el d’Israel i el de Palestina— per acabar d’una vegada per totes amb el conflicte permanent en aquest punt geogràfic.
Paral·lelament, José Manuel Albares també ha instat Israel a respectar la població civil palestina. “Cal aturar aquesta espiral de violència i diferenciar nítidament entre objectius terroristes i població civil”, ha afirmat. El titular d'Exteriors ha insistit en la necessitat que l'ajuda humanitària flueixi de manera "constant" a la Franja de Gaza i s'alliberi de manera immediata i incondicional als 200 ostatges presos per Hamàs en el seu atac sense precedents del passat 7 d'octubre. L’estat espanyol és dels països de la UE que més insistentment demanen una treva a la Franja de Gaza que permeti l'entrada d'ajuda humanitària davant la crisi a la zona per l'ofensiva israeliana, que ja deixa gairebé 5.000 morts i més d'un milió de desplaçats.
De fet, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va demanar aquest diumenge al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, la necessitat d'un "alto el foc humanitari" després d'assenyalar la preocupació per la situació dels civils i defensar que l'ajuda humanitària arribi a la població de Gaza "de manera suficient i sostinguda".
L'oficialitat del català a la UE
En aquest Consell Europeu d’Afers Estrangers està previst que s’hi debati l’oficialitat del català a la Unió Europea; concretament dimarts. Ara bé, fonts coneixedores de les converses que el govern espanyol manté amb tots els actors d’aquest procés —els 27 estats europeus, Junts per Catalunya, i el Govern de Pere Aragonès— alerten que és poc probable aconseguir situar el català a la primera divisió lingüística de la UE abans de finals de novembre; quan acaba el termini per investir un president espanyol i es convoquen automàticament noves eleccions generals. Expliquen a ElNacional.cat que és preferible esperar i continuar debatent-ho, però no votar-ho fins que no estigui al sac i ben lligat amb la resta de socis continentals.