Espanya descarta per ara l’enviament de tropes en una missió de pau. Així ho ha assegurat el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, quan en una roda de premsa se li ha preguntat per la cimera que se celebra aquest dilluns a París per abordar una resposta europea al pla de Donald Trump per a Ucraïna. El cap de la diplomàcia espanyola ha advocat per “reflexionar” sobre les intencions del magnat nord-americà en aquest conflicte, i ha demanat que en la cimera organitzada per Emmanuel Macron “s'evidenciï una unitat europea compromesa amb la pau”. Així, Albares ha defensat que encara és “molt incipient” parlar sobre l’enviament de tropes a Ucraïna perquè “ara mateix no hi ha pau” en aquell país. “El primer objectiu ha de ser aconseguir-la”, ha asseverat.
Hores abans d’aquesta roda de premsa, el ministre també ha estat preguntat sobre Ucraïna, la cimera de París i la possibilitat d’enviar-hi tropes en una entrevista a Onda Cero. I llavors ha destacat que cap estat de la Unió Europea ho planteja. Ara bé, hores després han aparegut països com Regne Unit (no pertany al club comunitari des del Brexit) i Suècia que sí que han obert la porta a fer aquest pas. Malgrat que ha reconegut que el règim de Vladímir Putin “continuarà bombardejant avui i demà” el país de Volodímir Zelenski, el ministre d’Exteriors ha apuntat que cal fer les reflexions pertinents per tal que la pau "arribi com més aviat millor". La setmana passada, en canvi, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va assegurar que “estudiaria” traslladar-hi tropes “si la Unió Europea o l'OTAN decidissin que hi ha d'haver una missió de pau".
“Impensable” complir amb les exigències de Trump
Per altra banda, Albares ha tancat la porta a obeir una de les exigències estrella de Donald Trump durant la seva passada campanya electoral: que els països de l’OTAN inverteixin el 5% del seu PIB en Defensa. “És impensable aconseguir en un curt termini aquests increments”, ha asseverat el ministre d’Exteriors, que sí que ha afirmat que Espanya pretén augmentar aquesta despesa de cara al 2029, però no en els percentatges que exigeix el nou inquilí de la Casa Blanca.
La reunió de París
També en l’entrevista radiofònica, Albares ha apuntat que és “legítim” que els líders europeus es trobin per abordar el "nou panorama". "És molt legítim que ens reunim i reflexionem per prendre una sèrie de decisions, perquè tot afecta la nostra seguretat i els valors europeus", ha indicat. Per altra banda, ha subratllat la importància de la reunió com a mostra per "evidenciar la unitat dels europeus" en uns moments que defineix com a "crucials" per a la seguretat europea. "Hem de dir què hem de fer els europeus per garantir que hi haurà una pau justa i duradora a Ucraïna i analitzar i decidir què necessitem els europeus per poder assolir aquesta pau justa per continuar ajudant a Ucraïna i guanyar la pau, per a la seguretat europea i per a la protecció dels nostres ciutadans", ha resumit.