El ministre d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha negat que el fet que Espanya accepti el passaport de Kosovo després que Brussel·les permetés als kosovars viatjar sense visat pels països de l'espai Schengen sigui fruit d'una negociació amb Junts. "En absolut", ha dit taxativament, segons recull l'agència Europa Press aquest dijous.
En una entrevista en Cadena COPE, Albares ha volgut aprofundir en aquest assumpte després d'haver llegit "coses realment absurdes sobre això", ha dit. Segons ha explicat, els països no reconeixedors de Kosovo com a Estat independent -cinc a la Unió Europea, segons ha informat Albares-, han admès els passaports kosovars perquè puguin accedir a l'espai Schengen, com va acordar el mes de març en el Consell Europeu.
Dit això, ha subratllat que "en absolut" suposa el reconeixement de Kosovo ni de la seva sobirania i que és una cosa "totalment sostinguda i avalada per l'assessoria jurídica espanyola, igual que per les assessories jurídiques de la resta de països", ha sostingut.
En un altre ordre de coses, preguntat pel pacte migratori amb Junts, el ministre ha negat que Espanya pugui patir una pèrdua de sobirania o que es reconegui la sobirania d'un territori amb aquesta cessió de competències en estrangeria.
La delegació de competències en immigració "és constitucional"
"En absolut. El que es produeix és una delegació de la gestió d'unes competències dins de la Constitució espanyola i, per tant, no hi ha cap cessió de sobirania en absolut", ha postil·lat, recalcant que el que s'ha traslladat és "absolutament dins de la Constitució".
Amb referència a si existeix algun document sobre això sobre aquest pacte, Albares no l'ha aclarit argumentant que no és ministre de Justícia ni s'ocupa directament de temes migratoris. També en clau estatal, Albares ha estat preguntat, després de la Conferència d'Ambaixadors, en relació amb la Llei d'Amnistia, i ha respost que cap ambaixador no li ha preguntat per aquest tema.
"Cap dels ambaixadors no m'ha fet cap pregunta sobre això i això és també perquè a cap país no hi ha cap pregunta sobre el tema. Tothom entén que la Llei d'Amnistia és un assumpte intern d'Espanya que es dirà al Congrés dels Diputats pel vot majoritari dels grups parlamentaris", ha conclòs.
Malestar policial
El gremi policial espanyol està encès amb el darrer acord de Junts i el PSOE, especialment per la delegació de competències pel que fa a immigració. L’abast d’aquest acord encara és una incògnita, però el gremi policial espanyol està movent fils a Europa per boicotejar-lo. Així s’entén que el Sindicato Unificado de Policía (SUP) hagi enviat una carta a la comissària europea d’Afers d’Interior, Ylva Johansson, per reclamar-li que “fiscalitzi” i “impedeixi” que arribi a bon port l’acord del govern espanyol amb Junts per delegar les competències d’immigració al Govern a través d’una futura llei orgànica.