José Manuel Albares, ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions del govern espanyol, ha defensat la possibilitat que el català, l'euskera i el gallec es converteixin en llengües oficials de la Unió Europea. Després que en la reunió del consell del Parlament Europeu celebrada el passat 19 de setembre es decidís posposar la decisió, Albares ha reivindicat que la reunió va ser "una puntada a gol". Així ho ha dit el ministre en un esdeveniment organitzat per l'Associació de Periodistes Europeus (APE). Durant el seu discurs, ha desmentit qualsevol noció que la recent decisió del Consell d'Assumptes Generals del 19 de setembre, que va optar per no prendre una decisió immediata sobre la sol·licitud espanyola, fos una tàctica de retard. En canvi, ha afirmat que aquesta mesura va ser un pas endavant cap a l'assoliment de l'objectiu d'oficialitzar el català a la UE.
"No va ser una puntada a seguir sinó una puntada cap a l'objectiu", va declarar amb convicció, emfatitzant que el Govern està compromès a avançar en aquesta iniciativa tan ràpidament com es pugui. No obstant això, Albares ha recordat que la inclusió de les tres llengües cooficials en el reglament lingüístic de la UE ha de ser aprovada per unanimitat entre els estats membres. El ministre ha destacat el fet que cap estat membre es va oposar a la sol·licitud la setmana passada, malgrat que aquesta "era l'oportunitat per expressar un veto". "Aquest era el dia per fer-ho si algú hi està en contra", ha subratllat, destacant que en aquest cas "no importen els vots sinó els vetos".
Preguntat sobre com gestionar la "possible frustració dels independentistes catalans" en cas que la sol·licitud finalment no prosperi, Albares ha optat per no especular sobre escenaris hipotètics. En lloc d'això, ha reiterat que tots els estats membres estan alineats amb Espanya per treballar perquè el català, l'euskera i el gallec siguin reconeguts com a llengües oficials de la UE.
Albares evita parlar sobre l'acord de l'amnistia
El ministre ha evitat entrar en detalls sobre les afirmacions d'ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) que ja s'ha pactat una llei d'amnistia. En canvi, Albares s'ha centrat en el procés d'investidura del líder del Partit Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, a qui va acusar d'haver "sotmès a un absurd bloqueig durant un mes" Espanya. Tot i la situació política actual, Albares ha expressat la seva confiança en el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a qui coneix des de fa molts anys. Anticipant un possible encàrrec reial per liderar el país, el ministre també ha destacat que Sánchez parlarà "com sempre clar i amb el bé dels espanyols en ment".