El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha negat aquest diumenge "cap mena negociació política" amb el govern de Nicolás Maduro per la sortida d'Edmundo González Urrutia del país, qui ha aterrat a Espanya per sol·licitar l'asil. "Espanya no dona cap contrapartida", ha puntualitzat Albares, que no ha descartat una trobada amb l'opositor veneçolà, on també participi el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Li he dit que quan torni a Madrid m'encantarà veure'l i fer-li una abraçada. Ell m'ha dit que el mateix per a mi i per al president, però el moment en què es trobin, que per descomptat estic segur que en algun moment es produirà, ho desconec", ha afirmat Albares en una entrevista al canal 24 Hores de RTVE. Una reunió que, en cas que finalment se celebri, tindrà lloc quan el ministre d'Exteriors i el president espanyol tornin del viatge oficial a la Xina, on Sánchez es trobarà amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping.

L'entrevista concedida a RTVE s'ha produït poques hores després que l'excandidat presidencial i abanderat de la coalició opositora més gran de Veneçuela aterrés a Madrid en un avió de les Forces Aèries Espanyoles per demanar asil, procés que des d'Exteriors ja han avançat que serà "favorable". Segons Albares, ha estat el mateix Gonzalez Urrutia qui ha demanat aquest asil, reiterant que és un procés que s'ha dut a terme sense "cap mena de negociació política" amb el govern de Maduro. Malgrat negar cap procediment ocult, el titular d'Exteriors ha evitat donar detalls de quan es va produir la sol·licitud "per motius de seguretat", si bé ha reconegut que feia "molts dies" que preparaven "aquest moment".

Tanmateix, el fiscal general de Veneçuela, Tarek William Saab, ha afirmat aquest diumenge que els governs de Sánchez i Maduro sí que van pactar la sortida del dirigent opositor "perquè abandonés el territori nacional i s'acollís a l'asil d'Espanya".

Sobre si el govern espanyol reconeixerà González Urrutia com a president electe de Veneçuela, el ministre s'ha limitat a dir que no vol "fer gestos que no ajudin, que no respectin la voluntat democràtica dels veneçolans". "Hem estat molt clars sol·licitant les actes i, una vegada veiem que no hi ha voluntat de lliurar-les, remenar diferents eines (...) i condemnant l'ordre de detenció per a Edmundo González", ha afegit. En aquest sentit, ha assegurat que Espanya "no li donarà mai l'esquena ni abandonarà" a l'opositor, així com tampoc a cap ciutadà veneçolà. "Estem fent tot el que està a la nostra mà per tots els líders opositors. El cas d'Edmundo González no és un cas aïllat. Espanya és al costat de tots els líders polítics de Veneçuela", ha afirmat.

El viatge d'Edmundo González fins a Espanya

El ministre d'Exteriors ha detallat quin ha estat el viatge que ha hagut de fer l'opositor veneçolà per arribar de Caracas a territori espanyol. En concret, ha fet dues escales, una a República Dominicana i una altra a la base de les Açores, abans d'aterrar a la Base Aèria de Torrejón de Ardoz. "Quan va fer aquesta primera escala a la República Dominicana ja vaig tenir l'ocasió de parlar amb ell, de traslladar-li la felicitat que ja estigués volant cap a Espanya, de preguntar-li com era. Em va traslladar l'agraïment cap al Govern d'Espanya", ha explicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!