Bona sintonia entre el ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, i el seu nou homòleg al Regne Unit, David Lammy, que han mantingut una primera conversa després del recent nomenament del britànic i s'han emplaçat a treballar immediatament per tancar l'acord en relació amb Gibraltar, que malgrat múltiples negociacions entre ambdós països i la Unió Europea, encara no s'ha concretat. "Acordem treballar des d'aquest moment per assolir l'acord en relació amb Gibraltar", ha informat Albares aquest diumenge a través d'un missatge a X. També han acordat col·laborar per garantir "el benestar dels ciutadans residents a l'altre país", en qüestions relacionades amb la "mobilitat, el comerç i les inversions" i en la seva postura "en suport a Ucraïna i davant la crisi a Gaza", segons el ministre espanyol. 

Lammy, per la seva banda, ha dit que espera treballar amb Albares per "enfortir la relació entre el Regne Unit i Espanya", desenvolupant els "profunds vincles" existents entre la gent i els negocis d'ambdós països, i incloent-hi l'acord sobre Gibraltar. Lammy ha assumit la cartera d'Exteriors després que el líder dels laboristes, Keir Starmer, aconseguís una aclaparadora victòria a les urnes del passat 4 de juliol i esdevingués el nou primer ministre. Pren així el relleu del conservador David Cameron, que li ha advertit de la importància del seu càrrec en un moment de "perill, volatilitat i confrontació" al món.  

L'acord sobre Gibraltar que no arriba

L'última reunió oficial de les autoritats per intentar tancar l'acord post-Brexit sobre la situació de Gibraltar es va celebrar el passat 16 de maig. S'hi van reunir Albares, Cameron, el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, i el primer ministre de Gibraltar, Fabian Picardo, a Brussel·les. Llavors van informar que s'havien aconseguit "avenços importants", però que encara calia seguir treballant abans d'anunciar un pacte definitiu. Després d'aquell moment, les negociacions han continuat en l'àmbit tècnic, però no s'ha celebrat cap altra reunió d'alt nivell, en part per les interrupcions que han provocat les eleccions europees i britàniques. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!