L'oficialitat del català es debatrà al Consell de la Unió Europea a la reunió que se celebrarà el proper 24 d'octubre a Luxemburg, segons indica l'agenda provisional de la trobada. El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, es mostra optimista i creu que en aquesta trobada s'aprovarà l'oficialitat del català a Europa. En declaracions a Catalunya Ràdio aquest dimecres al matí, el titular d'Exteriors ha explicat que fa molt temps que treballa amb la proposta, fins i tot abans de portar-la per primer cop a Europa el passat 19 de setembre i desitja que en aquest segon intent es pugui aconseguir: "Espero que es faci efectiu".
José Manuel Albares ha aprofitat per recordar que el 19 de setembre no es va manifestar cap veto a la proposta d'oficialitzar el català i ha insistit en el fet que es tracta d'un bon senyal i que per això confia en la reunió del 24 d'octubre. "He parlat amb els socis que tenen comentaris i observacions perquè la proposta que ha fet Espanya d'oficialitzar el català passi a ser una proposta compartida pels 27 estats", ha afirmat Albares al mateix temps que ha insistit en el fet que "cal unanimitat".
Albares assegura que la proposta "progressa"
El ministre d'Afers Exteriors ha posat de manifest que el govern espanyol té "una voluntat política clara" i que, per això, "no escatimarem en esforços". "Anem bé", ha afegit Albares que ha posat de manifest que "el fet que la proposta estigui a l'ordre del dia és significatiu, vol dir que progressa, ho confirmo jo que parlo amb tots els estats i tots mostren comprensió i simpatia amb la proposta".
El Govern, cautelós
La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, expressava aquest dimarts que afronta la propera reunió del Consell General de la UE, prevista pel 24 d'octubre "amb tota la cautela". "No hi ha oposicions frontals ni vetos, però cal acabar de consolidar confiances amb els estats", ha argumentat Serret, que també ha afegit que el Govern està treballant "amb més força" després de l'ajornament de la votació. En una atenció als mitjans després de reunir-se amb delegats del Govern als països de la UE, la consellera va demanar al govern espanyol "la màxima ambició i exigència" per aconseguir el vot favorable dels 27 socis europeus. "Nosaltres estem fent el màxim per esvair qualsevol dubte i consolidar el que hem reivindicat", va sentenciar.
Els 27 estats membres van ajornar la votació sobre l'oficialitat del català, el basc i el gallec en l'últim Consell General de la UE, celebrat el 19 de setembre. La majoria de socis europeus van expressar dubtes econòmics i jurídics sobre la inclusió d'aquestes llengües i es van emplaçar a continuar treballant per abordar la seva oficialitat en les pròximes reunions.