En el marc dels atacs creuats entre Iran i Israel, que ha provocat un centenar de morts, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha advertit que l'Orient Mitjà es troba "al llindar d'una guerra regional total que cal evitar com sigui". En aquest sentit, ha lamentat que estiguem davant un moment "d'escala bèl·lica que era impensable fa un any. És de gravetat extrema". En una entrevista a Onda Cero, ha afirmat que Espanya i la seva política exterior treballa des del passat 7 d'octubre —quan es va produir l'atac de Hamàs— "per prevenir aquesta situació, anunciant i demanant a tots els actors contenció i responsabilitat". El ministre ha assegurat que s'han sobrepassat els "límits i les regles d'una guerra" i ha condemnat taxativament l'atac amb míssils llançat per l'Iran contra Israel d'aquest dilluns, així com els atacs de Hezbollah i el "desgraciat atac terrorista" de Hamàs. 

Soldats espanyols al Líban

Albares ha assegurat que malgrat la incursió terrestre de l'exèrcit israelià al Líban, la presència de 670 militars espanyols que participen de la missió de pau de l'ONU en aquest país "segueixen sent necessaris" per reduir el risc d'escalada bèl·lica. "Els nostres soldats continuen mantenint condicions de seguretat i analitzem la seva situació". Sobre la política exterior d'Espanya, el ministre ha afirmat que és el que "més enarbora amb força la bandera de la pau, desagradi a qui desagradi" per ser una política "coherent" amb "valors de pau i de respecte als drets humans". En aquest sentit, Albares ha reflexionat que l'Orient Mitjà no necessita més armes "necessita pau, diàleg i no em resignaré al fet que a Orient Pròxim la guerra sigui l'única solució. La solució és que un estat de Palestina existeixi, convisqui i coexisteixi en pau amb l'estat d'Israel". Malgrat que la situació és convulsa i els soldats espanyols es quedaran al Líban, Albares ha recordat que el seu executiu disposa d'un pla d'evacuació per a aquest contingent "en el cas que sigui necessari".

En tot cas, ha afegit que la decisió de retirar o no el contingent de prop de 10.000 cascos blaus en aquest país correspon al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres. Actualment, el comandament de la missió està en mans del general espanyol Aroldo Lázaro.

El ministre ha assegurat que tant Hamàs com Hezbollah són "organitzacions terroristes" i que en la seva última trobada amb el seu homòleg iranià va exigir "contenció" tant a l'Iran com a la resta de grups afins. "La política exterior també va en línia que el poble israelià pugui viure en pau i seguretat, però no abaixarem el to de veu quan diem que és insuportable el nombre de civils morts a Gaza, que no podem tolerar una incursió en un estat sobirà sobre el Líban".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!