La coalició formada pels dos partits d’extrema dreta italians Germans d'Itàlia i la Lliga amb el partit conservador Força Itàlia ha guanyat les eleccions generals amb majoria absoluta. I Giorgia Meloni, de tendència neofeixista, serà la primera dona al capdavant d'un govern italià. Serà, per tant, el més de dretes des del final de la II Guerra Mundial.
Les primeres reaccions des del govern espanyol no han trigat a arribar. El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, José Manuel Albares, ha assegurat que l’escenari polític italià no és extrapolable a Espanya perquè la situació d’Espanya és "molt diferent" a la d'Itàlia. Així, en ser preguntat per si creu que el triomf de l’extrema dreta pot ser la bestreta d'un resultat similar a Espanya, Albares ha comentat que "no té res a veure" perquè, segons ell, "cada país viu situacions molt diferents".
El ministre Albares també ha alertat del creixement de moviments populistes i demagògics a Europa. "En un moment d'incertesa sempre creixen i sempre acaben igual, en catàstrofe, perquè donen respostes senzilles a molt curt termini a problemes molt complexos", ha declarat. I és que, segons ha dit, aquests moviments populistes tenen "sempre la mateixa recepta: tanquem-nos i tornem al passat". I ha afirmat que "no es pot tornar a un passat idealitzat, que mai no va existir, només es va cap al futur".
D’altra banda, ha assegurat que respecta el resultat "legítim" d'aquestes eleccions que s'han celebrat aquest diumenge.
I sobre les relacions d'Espanya amb el nou govern italià, Albares ha assegurat que el Govern espanyol "intenta tenir la millor relació possible amb tots els socis europeus".
Garzón assegura que la victòria de l’extrema dreta és “preocupant”
Paral·lelmaent, el ministre de Consum i coordinador federal d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, ha reconegut aquest dilluns que la victòria de l'extrema dreta a les eleccions d'Itàlia, de forma "aclaparadora", ha de ser motiu de "preocupació".
Arran de la victòria de la candidata del partit d’ultradreta Georgia Meloni a Itàlia, Garzón ha convidat a "reflexionar" sobre les polítiques públiques i "les esperances que es traslladen a la societat". I ha remarcat que ell aposta per una Unió Europea que es va construir sobre uns principis i valors "profundament ancorats a la democràcia". "En gran part del món estan amenaçats aquests valors, estem veient la proliferació de propostes des de fa anys a Europa amb polítiques xenòfobes, racistes, que són incompatibles en gran mesura amb els valors i els principis democràtics", ha apuntat. I ho ha reblat, tot afirmant que cal preguntar-se “com fer perquè la ciutadania confiï de manera majoritària en propostes progressistes”.
Amb tot, la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, s'ha limitat a dir que "cal respectar la democràcia".