Albert Serra, exalcalde de Roda de Ter del 2015 fins al 2020, ha estat condemnat pel jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Vic per un delicte lleu de tracte degradant de contingut sexual, segons la sentència a la qual ha tingut accés l’ACN. Serra haurà de fer 15 dies de treballs comunitaris pels successos que van passar el 4 de desembre del 2023 en el trajecte d’un autobús de Sagalés que feia el trajecte Barcelona-Vic, en el que va tenir una discussió amb una passatgera, a qui va insultar perquè li va recriminar que estava parlant per telèfon sobre la seva vida sexual en presència de menors. Albert Serra li va respondre que era una “porca” perquè no duia sostenidors, així com altres expressions com "les dones sou totes unes putes des que naixeu". La magistrada assenyala que aquesta forma d'assetjament al carrer, malgrat ser de "baixa intensitat","rellevància penal" i mereix ser castigat per limitar de forma "injustificada" la llibertat i tranquil·litat de la víctima, que ha renunciat a rebre cap indemnització

Els fets denunciats

L’exalcalde de Roda de Ter mantenia una conversa telefònica durant el viatge en autobús en la qual afirmava que no entenia per què els homes feien servir Tinder, "ja que si vas a una discoteca i esperes que noia estigui molt beguda te la pots emportar i fer el que vulguis". Segons el relat dels fets, quan l'autobús estava arribant a Vic, Serra es va aixecar del seient on estava i va col·locar una mà sobre l'espatlla de la denunciant, que viatjava just davant seu. Ella li va dir que no la toqués i també li va recriminar que parlés en veu alta sobre temes sexuals al mig de l'autobús. El denunciat li va preguntar si ella era feminista i va començar a insultar-la, dient-li que era "una porca que va sense sostenidors perquè el que li agrada és que se li vegin els pits". La denunciant, per la seva part, li va recriminar que havia de tenir vergonya perquè hi havia noies menors a l'autobús. En la descripció dels fets es diu que ell va respondre: "No pateixis per elles, en saben més que tu. Les dones sou totes unes putes des que naixeu".  Segons la sentència, les menors van advertir a la denunciant que Serra li havia fet fotografies, i quan ella li va demanar que les esborrés, ell li va respondre que si li feia una fel·lació s'ho pensaria. "És el que et fa falta, que estàs molt amargada", va afegir.

Plena credibilitat a la denunciant

La jutgessa ha donat plena credibilitat a la declaració de la denunciant mentre que en el cas de Serra, considera que va ser una declaració "merament exculpatòria amb l'única finalitat d'eludir la seva responsabilitat penal". Durant el judici, va reconèixer els fets, però no els insults i les expressions de caràcter sexual. A més, la jutgessa titlla el comportament del denunciat de "vergonyós" perquè, no només va insultar i humiliar la dona, sinó que també va qualificar de "putes" totes les dones, "una conducta totalment intolerable", assenyala a la sentència, especialment perquè va dir-ho en un autobús públic, en veu alta i davant de noies menors d'edat, "creant un ambient hostil i humiliant per a la víctima". La sentència no és ferma i es pot presentar recurs d'apel·lació, cosa que Serra ha afirmat en declaracions a l'ACN que farà, després de negar que la conversa telefònica fos de contingut sexual i afirmar que darrere d'aquest cas hi ha motius polítics.

Antecedents de comportaments masclistes

No és la primera vegada que Serra ha estat acusat de tenir comportaments masclistes. Serra va ser alcalde de Roda de Ter des del 2015 fins al 2020 per Independents pel Progrés per Roda, quan una moció presentada per ERC i Junts el va apartar de l'alcaldia el juliol del 2020. Dos anys més tard, l'octubre del 2022, l'entitat organitzadora de les barraques de la festa major del poble va denunciar que Serra —en aquell moment regidor a l'oposició per Independents per Roda— havia tingut comportaments masclistes envers diferents dones a qui va tractar de forma ofensiva. Ell va mantenir la seva innocència, situant-ho en una campanya de calúmnies i difamacions contra ell, però va presentar la seva renúncia. El partit també el va apartar de les seves funcions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!