A 48 d’hores d’un ple del Congrés que ha de votar els tres primers reials decrets llei del nou govern espanyol, el PP es manté ferm en la seva negativa a facilitar-ne la convalidació. I les tres votacions continuen a la corda fluixa. Aquest dilluns, en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha advertit al govern espanyol que “s’equivoca” si pretén pressionar-los “amb desqualificacions” i arraconar-nos “amb sobreactuacions”. “No li arreglarem els problemes interns del desgovern”, ha advertit Feijóo.
Pel cap de l’oposició, el ple del dimecres és la primera oportunitat que té el govern espanyol de demostrar si darrere de la investidura i les aliances amb els partits independentistes catalans i bascos “hi ha alguna cosa més que una coalició d’interessos”. Feijóo ha lamentat que Pedro Sánchez sosté el seu executiu “sobre ell mateix, els objectius de l’independentisme i el res per a la resta dels espanyols”, cosa que és “insostenible” per Espanya durant quatre anys. “Estem davant d’un salt al buit”, ha lamentat.
El líder del PP, que ha fet de teloner del president gallec i candidat a la reelecció, Alfonso Rueda, ha denunciat que “no hi ha ni un propòsit ni un programa comú al multipartit que governa Espanya i que pretén obrir una franquícia a Galícia” i ha rubricat que per, Pedro Sánchez, Galícia és “una institució més a colonitzar” i, per l’independentisme, “un espai més per estendre la seva ideologia”.
Les demandes i condicions del PP
En la seva intervenció, Feijóo ha insistit en les condicions que el PP va situar a finals de desembre després de l’anunci de les mesures anticrisi que va aprovar el Consell de Ministres: rebaixar els impostos, especialment l’IRPF a “les rendes més modestes”, abaixar l’IVA a tots els aliments (incloses les conserves, el peix i la carn) i retornar l’IVA de la llum i el gas al 5%. Són les demandes que va exposar en el seu moment la vicesecretària d’Organització Territorial del PP, Carmen Fúnez.
El futur dels reials decrets llei que es voten dimecres
L’advertència d’Alberto Núñez Feijóo arriba l’endemà que Podemos amenacés que votaria en contra de la reforma del subsidi d’atur i que Jordi Turull, secretari general de Junts, confirmés en una entrevista a El Nacional la seva negativa als tres reials decrets llei i insistís que l’acord amb el PSOE no diu enlloc que Junts ha de “votar les coses perquè sí”. “En aquests decrets hi ha temes que no respecten ni el finançament de la Generalitat, ni temes competencials. A partir d'aquí, fins al dia del plenari, veurem la reacció del PSOE”, va argüir Turull.
Tanmateix, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, va qüestionar la negativa dels juntaires i va considerar que “no és comprensible que hi hagi qui hagi donat suport a un govern progressista i, després, quan arriben les mesures progressistes, no hi voti a favor”. Just aquest matí, la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha instat Junts a abandonar “partidismes”.
En concret, dimecres es debatran tres reials decrets llei que va aprovar el govern espanyol a finals de desembre i que ara han de ser votats al Congrés; si reben més vots a favor que en contra, seran convalidats i, en cas contrari, quedaran derogats. Són el Reial decret llei 6/2023, el conegut com a decret òmnibus i que, a parer de Junts, “posaria en risc” l’aplicació de l’amnistia (malgrat que el ministre Bolaños va replicar que no hi havia hagut “cap canvi” i que tot era un “malentès”), el Reial decret llei 7/2023, que, entre altres qüestions, reforma del subsidi d’atur, i el Reial decret llei 8/2023, que inclou les mesures anticrisi.
El ple que debatrà i votarà els tres reials decrets llei començarà el dimecres 10 de gener a les 9 del matí, se celebrarà a l’hemicicle del Senat i és el que també rebutjarà les esmenes a la totalitat del PP i de Vox a la proposició de llei d’amnistia.