Nou capítol en l'afer d'Alberto Rodríguez, diputat per Unidas Podemos al Congrés a qui la presidenta Mertixell Batet va retirar l'acta després que se'l condemnés per una puntada de peu a un policia el 2014. Ara, el ja exdiputat morat, va estripar el carnet del partit en tornar a Tenerife, ha demanat que s'aclareixi exactament la seva condemna. Ho ha fet dirigint-se a la Junta Electoral Central i ha demanat explicacions sobre quan haurà complert la seva condemna de mes i mig d'inhabilitació.
Inhabilitació de 45 dies
La seva defensa demana a aquest organisme que "emeti una certificació sobre les dates de compliment de la pena segons tingui calculat aquesta Junta Electoral Central". Segons la sentència, aquesta condemna és de 45 dies d'inhabilitació per a exercir el sufragi passiu. Aquesta és una passa més en l'estratègia de Rodríguez després de ser expulsat del Congrés. Tot i que es va plantejar amb interposar accions legals contra Batet, aquestes es van acabar descartant, en gran part per la posició de la vicepresidenta Yolanda Díaz. Ara, els advocats del canari s'han dirigit tant al Suprem com a la Junta lectoral Central per aclarir la condemna.
Pel que fa al Suprem, el lletrat ha demanat a la sala penal que suspengui cautelarment l'execució de la seva condemna fins que es resolguin els seus recursos contra les conseqüències de la seva pena. Ara, també s'ha dirigit a la Junta Electoral Central, perquè concreti els seus càlculs sobre quan haurà complert la seva condemna, un cop pagades tant la multa com la indemnització. A l'escrit dels advocats, es revela l'existència d'un informe de la Fiscalia del Tribunal Suprem, en què el Ministeri Públic assegura que la seva condemna d'inhabilitació, sotmesa a molt debat, implica que "única i exclusivament que durant un mes i quinze dies que es fixi en tal liquidació, el senyor Rodríguez no podrà presentar-se a càrrecs públics. Ni més ni menys".
Rebuig a la revisió
Aquesta setmana, els lletrats del Congrés van donar una nova mala notícia al canari, ja que van rebutjar que la mesa revisés el seu cas. Unidas Podemos havia demanat que l'òrgan de govern anul·lés l'ofici de la Junta Electoral Central (JEC) per substituir el diputat, però els lletrats s'han mostrat contraris a aquesta demanda. Concretament, els lletrats van concloure que "la competència per donar compliment a les resolucions judicials és pròpia de la presidència de la cambra", en mans de Meritxell Batet. Aleshores, "no existeix via reglamentària" perquè la mesa revisi l'execució de la sentència contra Alberto Rodríguez decidida per la presidenta.
Feina d'obrer
Fa una setmana, Rodríguez, va demanar reincorporar-se a la seva feina d'abans d'entrar a la política professional: obrer industrial. Ho va fer públic en un comunicat a través de les xarxes després de tornar a Tenerife, la seva terra, on només arribar, va acusar els seus socis de govern, el PSOE, de robar-li la seva acta.
"Torno al meu curro, a la meva professió, a guanyar-me el pa i a seguir augmentant experiències vitals i lluites amb les meves companyes de la fàbrica que tant he trobat a faltar", va anunciar Rodríguez, assegurant que aquesta reincorporació és quelcom que "sempre vaig dir que faria". Per això, a l’exdiputat morat aquesta li sembla una "passa fàcil, que sempre sabia que arribaria i mai ho vaig intentar esquivar".
Després del seu afer, que ha obert l'enèsima guerra entre els socis de govern enmig de tot el conflicte per la reforma de la reforma laboral i la derogació de la llei Mordassa, per la qual PSOE i Unidas Podemos ja han signat un primer acord, Rodríguez ha explicat que "mai he concebut la representació política com una manera de mantenir-me individualment costi el que costi". Amb el que és un dur missatge per aquelles persones que es mantenen en el poder durant molts anys i no el saben abandonar, el de Tenerife defensa tot el contrari: "Hauria de ser una etapa de generositat, de gran exposició personal que serveixi per defensar els drets i llibertat de la nostra gent i de la nostra terra".