El principal diagnòstic dels partits de l'oposició al debat de política general sobre el Govern coincideix. Totes les formacions, amb l'excepció d'Esquerra Republicana, assenyalen que l'executiu "no té rumb". Els comuns, que han contribuït a aprovar pressupostos del Govern, s'han allunyat aquest dimecres en el marc del debat de política general del Govern apuntant que aquest sembla estar "de tràmit". En aquest sentit, la presidenta del grup dels comuns, Jéssica Albiach, ha advertit que l'executiu només podrà comptar amb ells si demostra "ambició, coherència i un rumb clar". Per això, ha reptat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a "donar sentit" a acabar la legislatura: "Demostri que allò que va començar malament pot acabar mínimament bé. Té 18 mesos per demostrar visió, ambició i que no és una legislatura de tràmit".

🔴 Debat de política general, DIRECTE | Última hora al Parlament de Catalunya

Albiach ha lamentat que, durant la seva intervenció del dimarts, Aragonès fes un discurs "triomfalista d'una obra de Govern que és pràcticament inexistent": "És expert en fer molt grans aquelles poquetes coses que es fan, abarca molt en retòrica i poc en la pràctica". Els comuns han carregat contra el fet que el president "busqués excuses per justificar la inoperància" de l'executiu i que intentés "tapar la feblesa" del Govern amb el "potencial de la Catalunya dels 8 milions". En la línia de retreure'ls que "les paraules van per un costat i els fets, per un altre", Jéssica Albiach ha acusat l'executiu de tenir abans com a excusa que Junts formava part del Govern "per no poder fer A o B", però ara que hi ha un cartipàs monocolor gestionen departaments com el de Salut "com faria Junts o el PSC".

En aquesta "manca de rumb", els comuns sostenen que Esquerra Republicana "no fa apostes clares de polítiques ni tampoc d'aliances perquè juga a totes bandes" i que el Govern "no té un model de país". Per tot plegat, Albiach ha demanat a Aragonès "posar tots els esforços" en àmbits com l'agenda catalana, que reclama que sigui "consensuada per negociar-la a Madrid" i on reivindiquen acordar l'amnistia, el traspàs de Rodalies o un nou sistema de finançament; fer front a la "crisi educativa" davant els "pitjors resultats" en comprensió lectora i altres matèries; més recursos a sanitat o avenç en la transició energètica. Paral·lelament, els comuns han situat com a línies vermelles l'ampliació de l'aeroport del Prat, la "broma" dels Jocs Olímpics d'Hivern o el desenvolupament del Hard Rock.

 

L'amnistia, pas "imprescindible" en una negociació on no s'ha de parlar "en nom d'altres"

Tal com ha passat en la resta d'intervencions, els comuns han fet referència a la situació política de l'Estat i les negociacions per a una eventual investidura de Pedro Sánchez. Jéssica Albiach ha assenyalat que el 23 de juliol els catalans van "parlar molt clar" sobre allò que volen: "Més coalició progressista i més i millors acords per aprofundir en la plurinacionalitat de l'Estat". En aquesta línia, Albiach insisteix en el fet que "no es pot donar una segona oportunitat al PP i Vox" i està convençuda que hi haurà acord per fer president Pedro Sánchez: "Confio que ho farem amb l'amnistia, un pas necessari i imprescindible. Hem de poder parlar de futur i no de passat, perquè és el pas natural després dels indults per culminar una desjudicialització d'un conflicte que mai hauria d'haver acabat als tribunals".

Això no obstant, la líder dels comuns ha advertit que "seria bo no donar les coses per fetes" —en referència a les afirmacions d'Esquerra donant per descomptada l'amnistia— i ha recomanat "no parlar en nom dels altres" —com també ha fet Junts— i "no convertir les negociacions en una cursa o competició". Alhora, Jéssica Albiach ha llançat un avís al PSC: "Han d'entendre que no es tracta només d'evitar un govern de PP i Vox o consolidar el que es va aconseguir l'anterior legislatura, cal ser valent, complir amb l'agenda catalana i practicar la plurinacionalitat".

Durant el seu torn de rèplica, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha mostrat visiblement molest amb les constants apel·lacions a "no parlar en nom de tercers": "Això no ho faig, però el que no faré serà inhibir-me d'una negociació on es debaten temes cabdals per al país, i qui cregui que m'inhibiré, que esperi assegut". En una segona intervenció, Albiach ha aclarit que no volen que Aragonès s'inhibeixi, sinó que el que li reclamen és que lideri la negociació "com a president i no com a dirigent d'Esquerra Republicana": "Hauria de parlar amb 40 dels 48 diputats catalans al Congrés perquè és el president de tots". Finalment, Pere Aragonès s'ha regirat contra l'acusació de ser un Govern "de tràmit": "És de tràmit fer l'I2 gratuït, incrementar les renovables o tenir més docents, Mossos i places per a residències?".