La líder de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha inaugurat aquest dimarts al migdia la ronda de contactes amb el president del Parlament, Josep Rull, per avaluar si emergeix algun candidat per a la investidura del 25 de juny o s'aposta per a un acte equivalent a una investidura fallida, que es dona per fet. Durant la reunió, d'uns 25 minuts, Albiach ha comunicat a Rull que només veu una possibilitat per evitar la repetició electoral: un acord dels seus amb el PSC i Esquerra Republicana. En tot cas, la presidenta dels Comuns al Parlament ha destacat que "ara mateix no hi ha cap acord que garanteixi una investidura el 25 de juny" i, per això, ha avalat l'acte equivalent i que Salvador Illa hagi renunciat a aquest primer intent: "No té raó de ser anar a una investidura si el candidat no té els suports suficients. No hem de marejar la ciutadania ni generar falses expectatives. Tenim fins al 25 d'agost per fer un Govern estable, fort, progressista i hem de respectar els tempos".

Des de la perspectiva de Jéssica Albiach, "o hi ha un acord entre les forces progressistes o, si no és possible, estem abocats a una repetició electoral". L'altra idea que la líder dels Comuns ha expressat a Josep Rull és que la negociació ha començat "just ara" amb el PSC i que aquesta setmana han començat pels "continguts": "Serà una negociació exigent, tenim les mateixes prioritats que teníem abans i durant la campanya electoral", ha afirmat Albiach després de la trobada amb la segona autoritat del país. Entre les mesures prioritàries, ha destacat la "solució de la crisi habitacional", revertir la situació d'"afebliment dels serveis públics" i que "totes les polítiques que impulsi la Generalitat estiguin sota el paraigua de la planificació ecològica". En aquest últim aspecte, ha reafirmat que dues mesures clau són la regulació dels lloguers de temporada i el 'no' al Hard Rock, que és, de fet, el que va tombar els pressupostos d'Aragonès el passat mes de març i va abocar a una convocatòria anticipada d'eleccions. D'altra banda, Jéssica Albiach també ha volgut traslladar a Rull que la Mesa segueixi en la línia de ser "implacable contra l'extrema dreta": "A Vox i Aliança Catalana, ni aigua".

20240618 REUNIONS PARLAMENT Jessica Albiach / Foto: Montse Giralt
Jéssica Albiach, durant la seva compareixença / Foto: Montse Giralt.

Els Comuns advoquen per recaptar íntegrament els impostos

Preguntada pel model de finançament, que serà una de les pedres angulars de la negociació del PSC amb Esquerra Republicana, Albiach ha destacat que la seva formació aposta perquè Catalunya recapti íntegrament els impostos, sense descartar el consorci tributari: "Defensem un model propi. S'ha de negociar amb l'Estat de manera bilateral. Hem de tenir capacitat normativa amb els principis d'ordinalitat i solidaritat. Esquerra Republicana parla d'una solidaritat que és puntual o conjuntural, i nosaltres creiem que ha de ser permanent". En aquest model, els Comuns defensen que també es lluiti contra el dúmping fiscal d'altres comunitats i considera que aquest debat, que és "de país", s'hauria de fer en una taula de partits.

Sobre les negociacions, Jéssica Albiach ha volgut indicar que les encaren amb "bona predisposició" i que, ara, parlaran de manera bilateral amb els socialistes sobre els continguts. Més endavant, la dirigent dels Comuns espera que hi hagi una "negociació a tres" quan tot plegat estigui més "avançat". Albiach ha insistit en la idea d'un Govern "fort i estable", de manera que prioritàriament el seu grup voldria entrar al Govern amb la fórmula del tripartit.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!