La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha titllat els socialistes d'"aliats" de la monarquia perquè "impedeixen posar llum" a la "crisi" de la Casa Reial. "Diuen que en aquest moment de profundes crisis no toca parlar de república perquè això només desestabilitzaria. Potser no volen que res canviï perquè ells no deixen de ser aliats de la situació", ha apuntat Albiach.
Durant l'acte d'avui anomenat 'Crisi de la monarquia i horitzó republicà', la líder dels Comuns al Parlament ha instat el seu partit a "reflexionar" per bastir "un projecte il·lusionant" basat en els principis republicans. "Hauríem de liderar una alternativa il·lusionant davant d'aquest escepticisme generalitzat que estem veient", ha reiterat Albiach.
— PODEM (@podem_cat) September 19, 2021
Retrògrad
En l'acte, Albiach ha qualificat la monarquia de "sistema retrògrad" que està "més ancorat al passat que al futur". "La monarquia ha perdut la seva neutralitat, si és que algun dia la va tenir", ha apuntat. En aquesta línia, la presidenta d'ECP ha assegurat que la dreta i l'extrema dreta "cada dia es fan més seva" la figura del monarca.
Per tot plegat i malgrat l'aliança amb els socialistes a la Moncloa, Albiach considera que el seu partit ha de posar en marxa un "projecte republicà" que es vinculi a altres moviments com el feminisme o l'ecologisme. "República vol dir més democràcia i òbviament una agenda republicana implica descentralitzar, repartir el poder, blindar els serveis públics i per un sistema fort i robust de drets civils, polítics i socials", ha explicat. En referència a això, Albiach ha emprat el concepte "republicanisme quotidià".
Però abans, El Prat
L'acte s'ha celebrat aquest mateix diumenge, després que al matí la líder dels Comuns hagi assistit a la manifestació contra l'ampliació de l'aeroport del Prat. Sobre aquesta qüestió, la líder dels comuns ha assegurat que l'ampliació és "un projecte d'especulació que respon als interessos dels inversors privats d'AENA". Qui no ha fet acte de presència a la manifestació ha estat l'alcaldessa de Barcelona i membre dels comuns, Ada Colau. Malgrat que s'hagi mostrat obertament en contra de l'ampliació, no es coneixen els motius de la seva absència.
Albiach també ha aprofitat l'acte per fer referència a la taula de diàleg, que considera que és una "oportunitat". En aquest àmbit almenys, Albiach sí que es posiciona a favor dels seus socis a Madrid: "Catalunya per primera vegada en molt de temps comença a estar en disposició, després de molt de temps de bloqueig i de paràlisi, de liderar un nou pacte territorial que no només sigui per nosaltres, sinó també pel conjunt de l'Estat", ha apuntat la líder dels Comuns al Parlament.
Investigar el rei
Dimecres passat, ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís van registrar una nova comissió d’investigació. En aquesta ocasió, per esclarir “les despeses públiques interdepartamentals vinculades a les activitats tant públiques com privades per part de membres de la família reial i família del Rei”. És a dir, el seu cost real. És més que previsible, perquè ja ha passat altres cops, que acabarà sent tombat a la Mesa per la pinça del PSOE, el PP i l’extrema dreta de Vox.
En l’exposició de motius, els grups signants lamenten que malgrat els “indicis” de corrupció, “mai no s’ha pogut constituir una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats”, fins i tot amb peticions reiterades de vuit grups parlamentaris. En la majoria de cops, amb el veto previ dels lletrats de la cambra baixa. “No hi ha cap institució pública a Espanya avui en dia que pugui obligar el cap de l’Estat i la seva família a retre comptes davant dels representants ni davant la ciutadania”, lamenten independentistes i sobiranistes.