La segona sessió del debat d'investidura també ha comptat amb focs artificials, encara que siguin metafòrics. Aquest ha estat el fil conductor de les interpel·lacions que s'han donat entre Jéssica Albiach i Pere Aragonès per constatar que no s'han pogut posar d'acord.
El candidat a president ha demanat als comuns que s'abstinguin en la votació i els ha recordat l'esforç que va fer Esquerra donant suport a un govern espanyol entre PSOE i Unidas-Podemos, en el seu moment, "per evitar l'entrada de la dreta i l'extrema dreta". Però la resposta de la presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, tanca la porta a qualsevol mena de possibilitat, al·legant "que són gent de paraula" i compleixen el que diuen.
Aragonès els demana l'abstenció
I d'aquí, la traca. Aragonès conclou, doncs, que si els comuns es vanten de donar suport en totes aquelles polítiques socials i progressistes però, a la vegada, es neguen a entrar i sumar en una majoria de consens, tot plegat es tracta "d'un suport més pirotècnic que real".
I Albiach, tirant d'arrels, ha contestat: "Vostè parla de pirotècnia, jo soc valenciana i no m'agrada aquest concepte en l'àmbit de la política. La pirotècnia és la seva, la del 9 de maig dient que governarà en solitari. Són fets, i si no, recordin que van poder sortir de la pròrroga pressupostària gràcies als nostres vuit humils diputats i diputades per poder tenir 900 milions d'euros més i pagar els deutes de les escoles bressol, entre d'altres. Això són fets i no pirotècnia, nosaltres som gent de paraula. Ara ens demana l'abstenció i reitero, no".
El punt de discòrdia: Junts
El front obert que els comuns no perdonen és que el soci de Govern d'Esquerra sigui Junts, a qui titllen de posar-se d'esquena en qualsevol política progressista, des de l'àmbit econòmic passant pel social o l'ecologisme. Aragonès, fent gala d'una entesa que haurà de mantenir-se per garantir l'estabilitat de la nova legislatura, ha replicat a Albiach i ha sortit en defensa del seu soci: "La majoria d'aquesta investidura és progressista perquè així ho reflecteix l'acord i les propostes. Les idees de progrés social no són patrimoni privat de ningú, tampoc de cap grup parlamentari".
Però Albiach i els comuns, que ja fa dies que han entrat en el paral·lelisme de comparar el partit de Carles Puigdemont amb el PP d'Isabel Díaz Ayuso, repeteix el titular: "Avui qui guanya és Junts. Surten a defensar Junts, com el senyor Rufián un dia diu que Junts és de dretes i l'altre, no tant. Estem davant d'un Govern que no volia ningú, ni tan sols vostè ni una part de Junts tampoc. L'escriptor Vázquez Montalbán va crear el concepte de correlació de debilitats i és bo per entendre aquest acord".
Albiach compara Rufián amb Tardà
Una curiositat. Albiach ha citat només dos republicans, a banda de les al·lusions a Aragonès. Un és l'actual diputat al Congrés, Gabriel Rufián. L'altre, l'antecessor d'aquest al càrrec, Joan Tardà. Al primer l'ha criticat per les seves darreres declaracions, sobre Tardà ha fet tot el contrari i li ha servit per donar el tret de sortida al torn de paraula parlamentari: "Aquest nou Govern és el mateix fracàs que ja va avançar Tardà, és un govern zombi que ja va donar per esgotat també Quim Torra. Podíem tenir un canvi d'etapa amb una majoria progressista, arribava per fi la possibilitat d'un canvi". Als comuns, sobretot a Albiach, els convenç més el republicanisme de Tardà que el de Rufián.
El darrer punt calent és la mesa de diàleg. Els comuns reiteren que és el millor per arribar a un punt de trobada, però recorden que el Consell de la República o "el no de Laura Borràs" impossibiliten aquesta taula. I la paraula tutela ha estat anomenada, de nou, per Albiach. En aquest cas, Aragonès ha decidit eludir els retrets i recordar que l'objectiu del nou Govern és "culminar el procés independentista". Sense perdre les formes però, entre uns i altres, Albiach ha acabat sentenciant: "Li desitjo molta sort i encerts perquè seran els de tots" i tanca amb un avís, "els temps no tornen".