El futur de Catalunya passi perquè lideri un nou pacte territorial a tot l'Estat, fita que s'aconseguirà amb la taula de diàleg, de la qual sortirà l'esbós d'una futura República plurinacional banyada en els valors republicans i federals. Aquest és el desig i l'objectiu que ha exposat aquest dimecres a la tarda la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, en una conferència celebrada amb motiu de la Diada.
"De la taula de diàleg dependrà el futur de Catalunya, però també el d'Espanya. Catalunya està en disposició de tornar a liderar les bases d'un nou pacte territorial", ha reivindicat. La líder dels comuns, que ha insistit diverses vegades en aquesta idea, ha recordat que així s'ha produït històricament, i ha posat d'exemples la II República i la Transició.
D'aquesta manera, Albiach ha presentat el diàleg amb l'Estat com una oportunitat perquè Catalunya abandoni un període de temps en el qual "fa massa que no tenim victòries". La Diada d'enguany serà la "més important dels 10 anys" perquè, segons ha indicat, per primera vegada hi ha un govern -el del PSOE i Unidas Podemos- que reconeix el conflicte territorial.
Ara bé, Albiach ha advertit que el diàleg té "adversaris poderosos" a banda i banda. Per un costat ha fet referència a un sector que té "por" de perdre els "privilegis" dels que ha gaudit. Ha acusat directament el poder judicial i la monarquia, als quals ha acusat d'"atrinxerar-se en les institucions que són de tots". També ha culpat el govern popular de Mariano Rajoy dels mals del procés per, segons ha dit, "l'immobilisme" que va practicar mentre era al poder.
Però Albiach no s'ha aturat aquí, també ha denunciat l'existència d'un altre sector que sempre tracta de fer-lo "descarrilar", en clara referència als sectors independentistes més escèptics amb la taula representats per Junts i la CUP. Tanmateix, la dirigents dels comuns s'ha mostrat optimista i ha afirmat que "som més i guanyarem".
Propostes per a la taula de diàleg
Albiach ha aprofitat aquesta conferència per exposar cinc propostes que la seva formació durà a la taula. La primera és la fi de la desjudicialització del conflicte. "Els indults han sigut un bon començament. Ara cal avançar amb la reforma del delicte de sedició i acabar amb la llei mordassa", ha reivindicat.
La segona proposta és el "reconeixement de Catalunya com a nació". Albiach ha explicat que Catalunya ho és perquè així ho vol i ho ha reiterat la seva ciutadania al llarg dels anys. En aquest sentit ha proposat una llei de plurilingüisme que blindi la immersió i promogui la unitat de la llengua catalana.
La tercera és la millora de l'autogovern i el blindatge i creixement del marc competencial, que passaria per una transferència de competències. En aquest punt, Albiach ha criticat els governs independentistes per, al seu parer, no haver lluitat per millorar l'autonomia i haver-la deixat pitjor que abans d'iniciar el procés.
Les dues últimes propostes exposades passen per un nou sistema de finançament que permeti a la Generalitat tenir "plena capacitat de decisió sobre els tributs" i que l'acord que surti de la negociació amb l'Estat sigui sotmés a referèndum. En aquest sentit, ha denunciat que Catalunya sigui l'única comunitat que es regeixi per una llei que no ha estat votada. Tanmateix, no ha esmentat la retallada de l'Estatut permesa pels seus socis de govern a la Moncloa que van provocar l'esclat de l'independentisme.