La candidata d'En comú Podem, Jéssica Albiach, ha instat ERC a triar entre "seguir segrestada emocionalment" per JxCat o optar per una aliança d'esquerres per governar Catalunya després de les eleccions del 14-F. Albiach ha alertat que "repetir la fórmula JxCat-ERC seria desastrós per a Catalunya" perquè és una coalició que "no està funcionant" i "no és capaç de posar-se d'acord absolutament res".

ERC, segons les enquestes, guanyaria les eleccions del 14-F, però no aconseguiria la majoria i és aquí, adverteix Albiach en una entrevista a l'agència Efe, on ERC haurà de triar aliats. El 14-F està en joc, segons la candidata a la presidència de la Generalitat, "qui marca el rumb d'aquest país: o JxCat o els comuns".

Govern d'esquerres

La líder dels comuns al Parlament ha emplaçat ERC a ser "valenta" i apostar per un "govern d'esquerres", per "no repetir la fórmula del desastre" amb JxCat. La diferència entre una aliança amb JxCat o amb els comuns segons la seva opinió "és abismal", perquè el partit que presideix Carles Puigdemont porta a les seves llistes Joan Canadell, "un senyor que tracta la meitat de catalans de colons". A més, JxCat "no està a favor d'una reforma fiscal justa i redistributiva", defensa "mantenir els privilegis de les escoles concertades", "no vol donar una resposta social i progressista a la crisi" i "no creu en la taula de diàleg", ha alertat.

Els sondejos, ha emfatitzat Albiach, revelen que "la majoria del país vol un govern progressista per a Catalunya", pel que ha suggerit una aliança similar a la que ha fet possible un acord pressupostari a les Corts i a l'Ajuntament de Barcelona. "Si al Govern central hem estat capaços d'aprovar uns pressupostos generals de l'Estat amb el suport d'ERC, si a l'Ajuntament de Barcelona hem aprovat uns pressupostos molt expansius i progressistes amb el suport d'ERC, per què aquesta entesa entre forces progressistes no es pot també replicar a Catalunya?", s'ha preguntat.

Jessica Albiach EFEJessica Albiach / EFE

Els republicans, ha dit Albiach, "han de decidir si volen ser l'ERC progressista" que negocia amb el Govern espanyol "o l'ERC 'procesista' de Catalunya". "Catalunya també mereix tenir un govern d'esquerres", ha insistit Albiach, que ha garantit que els comuns no pactaran "ni amb la dreta espanyolista ni amb una dreta catalana que considera que la meitat de catalans són colons".

Albiach descarta un hipotètic suport dels comuns a un nou Govern de JxCat i ERC: "No ho hem fet mai i no ho farem ara", ha assegurat.