La líder dels comuns al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, ha advertit aquest dissabte que els pressupostos de la Generalitat del 2025 "seran la prova del cotó" per veure el tarannà i cap on vol anar el Govern de Salvador Illa. En una intervenció inicial a la reunió del Consell Nacional de Catalunya En Comú, Albiach ha assenyalat que ja ha començat la negociació pressupostària del seu partit amb el Govern, i ha asseverat que "ara sabrem si va en la bona direcció, si té la intenció de complir amb l'acord d'investidura i si aquesta legislatura servirà per recuperar tot el temps perdut", especialment en matèria d'habitatge.

Una de les principals prioritats que tindran els comuns en negociar els pressupostos, ha subratllat Albiach, és l'accés a l'habitatge, "perquè és el principal factor de pobresa i desigualtat al nostre país". La líder de la formació d'esquerres ha recordat, en aquest sentit, que en l'acord d'investidura d'Illa pactat entre els comuns i el PSC es preveu la construcció de 50.000 habitatges nous per a lloguer social i rehabilitar-ne uns altres 150.000 més. "I hem de començar ja a fer-ho possible", ha urgit. "Hi ha temes que si no comencem a negociar ara, no arribarem. I els comuns serem molt exigents en calendaritzar tot allò que ja està acordat i que les mesures es comencin a executar", ha sentenciat.

Una altra qüestió que ha abordat la parlamentària és la massificació turística, que, assenyala Albiach fent referència a l'anterior problemàtica, "impacta directament en l'accés a l'habitatge". "Necessitem un estudi per avaluar la capacitat de càrrega turística que té el nostre territori i equilibrar el nostre model productiu, que ha de ser més resilient i no confiar-ho tot al turisme de sol i platja", ha afegit la líder dels comuns. Així mateix, ha reiterat que el seu grup vol que es repensi la taxa turística, per recaptar més i perquè "tot el que es recapti vagi a polítiques d'habitatge".

Contra les "baixes flexibles" del govern espanyol: "Obre la porta que el teu cap et faci xantatge"

En clau de política estatal, Jéssica Albiach s'ha mostrat satisfeta per l'acord aconseguit entre el govern espanyol i EH Bildu per "desmantellar la 'llei mordassa'", ja que "la seva derogació és un pas fonamental per recuperar drets de la ciutadania". D'altra banda, la líder dels comuns ha carregat contra la proposta llançada aquesta setmana per la ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, de permetre les "baixes flexibles" perquè els treballadors de baixa per alguna malaltia puguin tot i així incorporar-se a treballar de manera "voluntària". Albiach l'ha qualificat "d'ocurrència" i ha advertit que "els drets dels treballadors no es qüestionen, no es venen, no es matisen i no es debiliten, sinó tot al contrari, es blinden, es defensen i s'amplien". "Baixes flexibles vol dir directament obrir la porta al fet que el teu cap et faci xantatge i t'obligui a anar a treballar quan estàs malalt", ha asseverat. La proposta ha sortit de la branca del PSOE del govern estatal, si bé la de Sumar, en la qual hi ha els comuns, ha mostrat el seu rebuig.

Pel que fa a la guerra a l'Orient Mitjà, quan aquests dies es compleix un any de l'inici de la revifada del conflicte palestino-israelià, Albiach ha dit que tant el govern espanyol com la comunitat internacional van "molt tard" per a "suspendre immediatament les exportacions d'armes amb Israel", a trencar relacions amb el govern de Benjamin Netanyahu, i "encoratjar" a la comunitat internacional a fer-ho també. "No és qüestió de discursos, és un imperatiu moral, i és el moment de les accions contundents", ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!