El líder de Junts per Catalunya i president a l'exili, Carles Puigdemont, va refermar el seu compromís de tornar a Catalunya, si hi havia un debat d'investidura, “peti qui peti”. El cas és que, si la militància d'Esquerra Republicana avala el preacord entre la seva direcció i el PSC, està previst que el ple d'investidura sigui dimecres 7 i dijous 8 d'agost, ja que abans s'ha de reunir la Diputació Permanent per convocar la data i ha de donar 48 hores de cortesia. Hi ha la possibilitat, també, que el ple d'investidura sigui en un sol dia, però això ho haurà de determinar la Diputació Permanent. El cas és que hi ha dos factors que poden alterar una investidura d'Illa, si aquest divendres surt el “sí”: el possible “no” del Jovent Republicà -han de convocar un Consell Nacional en les pròximes hores- i la tornada del president Puigdemont.
Acord ERC-PSC, DIRECTE | Última hora de la votació per investir Salvador Illa
Joan Tardà: “Si surt el 'no', entraríem en un terreny desconegut i prevaldrien encara més les desavinences”
Jordi Orobitg (ERC): “Ni que Illa tingui la millor de les voluntats es pot garantir que es compleixi l'acord”
I és que la líder dels Comuns ha proposat aquest divendres d'ajornar uns dies el debat d'investidura en cas que Puigdemont sigui detingut. Tot i això, també avisa que “no canvia els resultats de la nit electoral” i que es podria tirar endavant la investidura en els següents dies. “No ve d'un, de dos dies, ni d'una setmana”, ha explicat. Malgrat que ha fixat com a data límit la que ja hi ha prevista pel reglament, el 26 d'agost. A més, Albiach s'ha mostrat partidària de reunir els grups parlamentaris si l'expresident fos detingut i posposar el debat d'investidura. “Puigdemont ha de poder tornar quan vulgui i estar en llibertat”, ha dit la líder dels Comuns, que ha lamentat que “una part de la cúpula judicial tracti de reinterpretar el sentit de com va ser aprovada” la llei d'amnistia.
ERC, pendent també de Puigdemont
Així mateix, des de les files republicanes també contemplen aquest escenari, malgrat que la seva secretària general, Marta Rovira, cregui que Puigdemont “no s'hauria de deixar detenir”. “Quin sentit polític té que el detinguin després de batallar tant des de l'exili perquè la detenció no es produís? Per què s'ha de deixar detenir? En què ha consistit la lluita a l'exili que hem fet plegats?”, va dir Rovira en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dijous.