L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha llançat una advertència aquest diumenge sobre l'ocupació il·legal a través de les xarxes socials, on ha afirmat que "arribarà un dia en què en qualsevol ciutat d'Espanya els veïns es prendran la justícia pel seu compte". "I no seré jo qui ho critiqui", ha afegit, subratllant que li semblarà "una reacció normal". D'aquesta manera, Albiol ha tornat a assenyalar el que considera una indefensió dels ciutadans davant l'ocupació i ha carregat contra la llei que, segons el popular, és una "autèntica vergonya". 

L'alcalde ha detallat en l'escrit que uns mesos enrere van desocupar un pis al barri de la Bonavista de Badalona, el qual "ha estat comprat per una família que està en tràmits per a traslladar-se a viure-hi". Tanmateix, ha destacat que "aquesta nit ha estat ocupat de nou" i que, malgrat "anar als Mossos", els okupes "s'han quedat igualment" dins l'habitatge. "I ja han dit que ocuparan els altres dos pisos de l'edifici que estan buits", ha advertit el líder popular, que, davant d'aquesta situació, ha reiterat el seu compromís contra l'ocupació. "Nosaltres a Badalona seguirem lluitant contra aquesta xacra i davant unes lleis que faciliten l'ocupació", ha afirmat. Hores més tard, el mateix alcalde ha informat que "els veïns de Bonavista han fet reflexionar els ocupes i ja estan fora del pis".

Albiol, que sempre ha tingut una postura molt dura contra l'ocupació, ja va carregar dies enrere contra "les lleis actuals i l'aplicació que fan d'aquestes" respecte a aquesta qüestió. Segons l'alcalde, aquestes normes "han convertit l'okupa en la víctima i el propietari i els veïns que pateixen les conseqüències d'inseguretat, incivisme i els problemes de convivència en persones desprotegides". "Aquesta és la veritat del que passa avui a Catalunya i negar-la és desconèixer la realitat", va denunciar. 

El protocol de la Guàrdia Urbana de Badalona davant l'ocupació il·legal

Precisament, el passat mes de març, l'Ajuntament de Badalona va dotar la Guàrdia Urbana de la ciutat d'un nou protocol d'actuació davant els casos d'ocupació il·legal. Un reglament aprovat amb l'objectiu de donar seguretat jurídica als agents, així com guiar-los en les diferents situacions en què es poden trobar. En concret, més enllà d'informar sobre el marc jurídic, estableix com ha de ser l'actuació en funció de la tipologia de l'immoble i també indica en quins supòsits es pot procedir al desallotjament i a la detenció dels okupes. A banda, inclou com s'ha de reaccionar en cas d'haver-hi violència o intimidació i si, per exemple, hi ha persones vulnerables o menors implicades.

"Tenir cada pas previst davant de cada eventualitat ens ha de portar a una major eficàcia en la lluita contra aquest delicte i, per tant, millorar el servei que donem als veïns de Badalona, que juntament amb el propietari de l'immoble són les principals víctimes de les situacions que es viuen al voltant d'un pis o un local ocupat", va defensar Albiol en la presentació del protocol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!