El coordinador general del PP, Xavier Garcia Albiol, i els líders de Ciutadans, Albert Rivera i Inés Arrimadas, han apadrinat la presentació pública de la plataforma unionista Concòrdia Cívica. Una plataforma que aplega representants d'entitats unionistes i que neix per combatre "l'adoctrinament" de l'independentisme.
La presidenta de la plataforma, la catedràtica de Dret Constitucional Teresa Freixes, ha obert l’acte que ha comptat amb les intervencions de portaveus d’entitats que s’han adherit a Concòrdia Cívica. Per exemple, Societat Civil Catalana (SCC), el Grup de Periodistes Pi i Margall, Empresaris de Catalunya, Convivència Cívica Catalana i el Centro Libre Arte y Cultura, entre d’altres.
La narcotització dels mitjans de comunicació a base de subvencions, la manipulació dels nens a les escoles, la política d’extermini del castellà, el procés com un moviment elitista, classista i caspós, una estratègia per tapar el cas Pujol... Fins i tot, la reunió de l’exvicepresident Carod Rovira amb negociadors d’ETA a Perpinyà, com a mal menor i retrets al PSC de qui “mai se sap on és”.... Les intervencions dels ponents han jugat amb aquests conceptes amb l’objectiu de denunciar l’alienació d’aquells que no són independentistes a Catalunya.
"Canviant la bandera ens trobem amb la mateixa merda de sempre”, ha exclamat el periodista Ramon de España que també ha titllat la CCRTV d'instrument “d’agitació”. Una de les intervencions més aplaudides ha estat la del periodista Joan López Alegre, que ha estat qui ha assegurat que el procés és una estratègia per tapar el cas Pujol.
Entre els moments àlgids, la sortida d’un periodista de la sala després d’encarar-se amb algú del públic i la confusió d’un dels ponents i membre de la plataforma, Clemente Polo -Associació Salvar el Archivo de Salamanca i entitat 12 de Octubre-, que ha confós el Moviment Nacional Sindicalista amb el Secessionista.
“Desmuntar l’engany”
Freixes ha demanat als ciutadans que sumin esforços per “desmuntar l’engany” independentista i ha llegit un fragment del manifest fundacional en què s’acusa el Govern d’haver actuat “sectàriament i no per a tots els catalans” i “posant en risc la convivència”. Davant d’això, defensa que els constitucionalistes han esdevingut un “exemple de civisme, contenció i ‘fair play’” i considera que ha arribat el moment que la ciutadania “restauri el teixit social català que el poder nacionalista ha empobrit”.
El manifest afirma que Catalunya “ha estat governada ininterrompudament per forces polítiques nacionalistes” i afegeix que l’actual coalició de JxSí “lluny de ser un moviment revolucionari i de canvi, és l’establishment”. Afirma que en els darrers anys, el Govern ha fet una “fugida endavant” i ha perseguit “una utopia independentista basada en la confrontació amb els ciutadans espanyols i en la fractura interna que s’està constatant”.
En contraposició, defensa la reacció dels constitucionalistes amb un “perfil baix”, que ha criticat que des de l’independentisme s’ha interpretat com un “símbol de debilitat, una concessió inevitable de la independència”. Critica també que aquesta independència s’ha venut “com la solució de tots els mals”.
L’organització posa de manifest que, de manera “gradual i emergent”, la societat civil s’ha anat reagrupant al voltant de la creença que el que uneix els ciutadans és “més i millor” que el que els separa i, partint d’aquest punt, constaten que “correspon a la ciutadania restaurar el teixit social català que el poder nacionalista ha empobrit intencionadament”.
És d’aquesta reflexió de la qual neix la idea d’impulsar una entitat que agrupi aquesta idea col·lectiva. El text explica que un conjunt de persones “representatives” d’aquest teixit cívic s’ha reagrupat al voltant de Freixes “per treballar mà a mà, conjuntament” per defensar els drets col·lectius i la “concòrdia cívica”.