La Fiscalia de Girona ha demanat al jutjat d'instrucció 1 de Blanes que investigui l'alcalde d'aquest municipi de la Selva, Mario Ros (PSC), per un suposat delicte de malversació de recursos públics. S'ha iniciat arran d'una denúncia de Cs centrada en la col·locació de la pancarta a favor dels presos polítics a la façana del consistori.
Cs denuncia que vuit treballadors de la Brigada Municipal van treballar en la col·locació d'una estructura al segon pis el 20 de setembre del 2018 durant la jornada laboral i que s'haurien gastat uns 332,35 euros. El portaveu a Blanes, Sergio Atalaya, ha recordat que la pancarta va ser motiu de controvèrsia després que la robessin dos cops de la façana i ha acusat l'alcalde de "vulnerar" el principi de neutralitat d'un Ajuntament.
Cs celebra que la Fiscalia hagi decidit obrir diligències prèvies i enviar-les al jutjat d'instrucció 1 de Blanes (Selva) perquè investigui l'alcalde d'aquesta localitat, Mario Ros (PSC), per un suposat delicte de malversació de recursos públics. El portaveu de la formació a Blanes, Sergio Atalaya, va presentar la denúncia el 4 de desembre del 2018 i divendres passat va rebre la notificació on es deia que la Fiscalia l'admetia a tràmit i ho enviava al jutjat d'instrucció.
Atalaya ho ha donat a conèixer aquest dimarts a Girona acompanyat del diputat de la formació Héctor Amelló. El partit considera que l'alcalde hauria comès un delicte de malversació de fons per ordenar la instal·lació de la pancarta el 20 de setembre del 2018 en compliment d'una moció municipal aprovada uns mesos abans. Segons exposen a la denúncia, vuit operaris de la Brigada Municipal van treballar en la instal·lació d'una plataforma per penjar la bandera el segon pis amb l'ajuda d'una plataforma elevadora i durant la seva jornada laboral. A més a més, xifren el cost del material de 332,75 cèntims, una informació que han obtingut, segons Atalaya després de demanar-ho als tècnics municipals.
El portaveu municipal del grup ha recordat que la instal·lació de la pancarta ja va ser motiu de controvèrsia quan uns desconeguts la van robar el 13 de setembre de l'any passat . Seguidament, el consistori la va reposar i el 15 de setembre algú la va tornar a sostreure. Finalment, el consistori va decidir posar-la a un lloc de més difícil accés al segon pis el 20 de setembre, moment en què Cs situa el delicte de malversació de fons.
El partit considera que amb aquesta actuació l'alcalde "vulnera" el principi de neutralitat de la institució malgrat ser el màxim responsable que ha de vetllar per aquest compliment. I l'acusen d'haver usat recursos públics amb una actuació que "no és d'interès públic" sinó que respon a un "interès privat d'un sector ideològic" determinat.
D'altra banda, en l'escrit de la denúncia assenyalen que una moció "no pot tenir el valor de derogar el principi d'objectivitat i neutralitat que ja de presidir l'actuació de les administracions públiques" i que els ajuntaments no poden emparar-se en la llibertat d'expressió com sí passa amb els ciutadans.
Demanaran la retirada de la pancarta
Atalaya també ha explicat que properament presentaran una instància al consistori perquè es retiri la pancarta durant el període electoral. Segons el portaveu, ja s'ha demanat en diferents ocasions de forma verbal en juntes de portaveus però ara ho faran de forma oficial amb un escrit. "Volem unes eleccions lliures i el senyor Ros ja no té excusa per no retirar la pancarta de forma definitiva", ha reblat el portaveu de Cs. I ha afegit que si el govern de Sánchez permet unes eleccions "amb institucions inundades de propaganda" s'estarà davant una "cessió vergonyosa" a l'independentisme.
Per la seva banda, el diputat Héctor Amelló ha lamentat que la subdelegació del govern espanyol a Girona no hagi actuat amb més diligència en altres casos de pancartes com ara a Figueres, Lloret de Mar i Girona i que el partit seguirà denunciant aquells casos d'institucions que "es posen al servei de separatisme amb fins ideològics" per aconseguir unes "institucions neutrals".