L’alcalde de Ginebra, Rémy Pagani, ha ofert la seva ciutat i Suïssa sencera per fer de mediadors entre Catalunya i Espanya amb la intenció de “trobar un acord” i una solució “política” i amb “diàleg” al conflicte actual. Així ho ha explicat ell mateix després de trobar-se amb el president del Parlament, Roger Torrent, a la seu de l’alcaldia de Ginebra.
Pagani ha explicat que traslladarà a l’ambaixador espanyol a Suïssa la mateixa proposta i espera que la idea fructifiqui. Per la seva part, Torrent s’ha congratulat de l’oferiment i ha considerat que demostra que el cas català és un afer europeu. A més, ha explicat que espera que el seu viatge a Ginebra es tradueixi en una defensa “irrenunciable dels drets fonamentals a Catalunya” per part dels estaments internacionals.
La reunió, de poc més de mitja hora de durada, ha estat de les poques que Torrent ha pogut explicar i revelar amb normalitat. La major part de les trobades han estat discretes o fins i tot secretes. Abans, però, de concloure el seu viatge a Ginebra trobant-se amb el relator espacial de l’ONU per al Dret a la Lliure Assemblea, ha passat per l’Ajuntament de Ginebra per veure’s amb l’alcalde, que s’ha mostrat més que favorable a que Catalunya i Espanya seguin a negociar una solució política al conflicte.
“Suïssa i Ginebra en particular resten a disposició de les dues parts per intentar trobar un acord, perquè de totes maneres caldrà asseure'ns en una taula un dia. És el més intel·ligent per trobar una solució”, ha sentenciat Pagani en declaracions als mitjans després de la reunió amb Torrent. I és que, tot i ser conscient que la proposta farà que rebi crítiques, creu que és el moment de “posar a disposició una plataforma aquí perquè hi hagi un veritable diàleg” entre Catalunya i Espanya. “Hi ha solució. Aquí, a Suïssa hi ha per exemple quatre llengües, i vivim tots junts correctament, més que correctament. No sé perquè Espanya no pot fer el mateix”, ha comentat.
Torrent recull el guant
En aquest sentit, l’alcalde ha explicat que en més d’una ocasió ha fet públic el seu posicionament davant representants de la diplomàcia espanyola. A més, ha avançat que la setmana vinent es veurà amb l’ambaixador d’Espanya a Suïssa i s’ha compromès a “fer-li arribar” personalment “el mateix missatge per als representants del govern de Madrid”.
Per la seva part, Roger Torrent ha recollit el guant de bon grat i s’ha felicitat per l’oferiment de l’alcalde. Per a ell, la proposta “s’ha de treballar” però és positiva. “Agraïm moltíssim l’oferiment de l’alcalde, l’apreciem molt. És un posicionament polític molt important. Treballarem en aquesta línia. Entenem l’oferiment com a molt valuós perquè és el que busquem, la implicació política d’Europa”, ha dit. I és que per al president del Parlament, això demostra que el cas català és “una qüestió que és un repte per a tota Europa”. “Per això reclamem el monitoratge de la situació. A nivell europeu s’han de defensar els principis que estan en risc a l’Estat. No és una qüestió interna catalana o de l’Estat espanyol, és europea. I per això demanem la implicació”, ha sentenciat.
Per últim, Torrent ha fet un balanç més que positiu del seu viatge a Suïssa. Per al president del Parlament, ha servit per “obrir vies i canals de diàleg i contacte que estaran oberts”. “En aquest viatge no acaba res, tot comença. Segur que seguirem per aquest camí i ho aprofitarem. Pretenem un monitoratge del que passa a Catalunya, demanem que es faci un seguiment, i esperem que això es tradueixi en una defensa irrenunciable dels drets i llibertats a Catalunya”, ha conclòs.