L'alcalde d'Olivenza (Badajoz), Manuel José González Andrade, ha instat aquest dissabte al ministre de Defensa Nacional de Portugal, Nuno Melo, a abandonar els "discursos que aixequin murs i provoquin divisions", després que aquest divendres reclamés aquest divendres a Espanya la devolució del poble, que està situat a la frontera entre els dos països. "Olivenza té una història compartida de la qual se sent molt orgullosa perquè ens fa únics", ha assegurat González Andrade en un missatge a través de les seves xarxes socials on cridava al responsable de la cartera de defensa lusitana a "continuar treballant" en pro de "buscar junts un futur d'oportunitats".

En paral·lel, l'expresident de la Junta d'Extremadura, que també és d'Olivenza, Guillermo Fernández Vara, ha reivindicat que el municipi és una "ciutat extremenya i espanyola, orgullosa del seu passat portuguès". "Ens sentim 'fills d'Espanya i nets de Portugal'. En una publicació al seu compte de X ha afirmat que "les fronteres d'ahir són avui ponts que construeixen l'Europa a la qual junts pertanyem". 

La reclamació de Portugal 

Portugal va desterrar aquest divendres un històric contenciós territorial amb Espanya. El ministre de Defensa Nacional de Portugal, Nuno Melo, va demanar a Espanya la devolució d'Olivenza, assegurant que és un municipi portuguès "per tractat" i entén que és un dret "just" exigir aquesta reclamació. "Olivenza és portuguesa, naturalment, i no és cap provocació", ha indicat en declaracions als mitjans des d'Estremoz, al districte d'Évora, segons ha recollit l'agència portuguesa Lusitana.

El ministre ha detallat que segons el Tractat d'Alcañices, firmat per la Corona de Castella i el regne de Portugal en 1297, l'Estat portuguès no reconeix Olivenza com a territori espanyol. Nuno Melo ha recordat que ja va defensar aquesta qüestió quan era eurodiputat, i que ho seguirà fent. Per la seva part, el líder del Partit Socialista, Pedro Nuno Santos, ha rebutjat les declaracions del ministre, que ha titllat d'"extrema gravetat" i amb "impacte en la política exterior", especialment amb les relacions diplomàtiques amb Espanya. Així, ha exigit responsabilitat al primer ministre, Luis Montenegro. Al llarg de la història hi ha hagut altres moments en els quals Portugal ha reivindicat que Olivenza és un poble portuguès. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!