L'alcalde popular d'Oviedo, Alfredo Canteli, ha recuperat els antics noms franquistes dels carrers després que un jutge hagi acceptat el seu recurs contra el canvi de noms que va fer l'anterior govern presidit per PSOE.

Canteli ha decidit retornat als noms del 2016, quan encara els carrers i places tenien noms franquistes. Ho ha fet acatant la decisió del jutge que considera nuls els canvis de nomenclàtor que es van fer en l'anterior legislatura municipal, d'acord amb la Llei de Memòria Històrica.

De carrer García Lorca a carrer Calvo Sotelo

D'aquesta manera, el carrer que tenia el nom del poeta republicà afusellat, Federico García Lorca, es torna a anomenar com el polític franquista que va ser ministre durant la dictadura de Primo de Rivera, Calvo Sotelo. El carrer que prenia el nom en honor a les tretze dones afusellades durant la Dictadura de Franco, "Trece Rosas", tornarà a agafar el nom del franquista "Coronel Aranda". I la plaça del "Progreso" recupera el nom de "19 de julio", dia que es va produir la sublevació franquista. Així, fins a 17 carrers de la ciutat que es veuen substituïts pels seus antics noms franquistes

Ara bé, el govern d'Astúries, que presideix el PSOE, ja ha dit que el retorn a aquestes denominacions franquistes no compleixen cap legislació.

El PP va recórrer a la retirada de noms franquistes de la mà d'una organització d'extrema dreta

El PP i l'organització d'extrema dreta l'Hermandad de Defensores de Oviedo van recórrer la decisió de l'anterior govern municipal, format pel PSOE, Izquieda Unida i Somos Oviedo, de canviar llistat de carrers franquista. El jutjat contenciós administratiu d'Oviedo els va donar la raó i, per tant, obliga a restituir les denominacions anteriors. 

En total, es van recórrer el nom de 21 carrers, però l'administració regional ja ha tancat l'expedient de 4 carrers dels quals ha ordenat la restitució del nom "democràtic". Això fa preveure que el futur serà similar per als 17 carrers restants quan entri en vigor la restitució del directori del 2017, segons publica ElComercio d'Oviedo.

L'Ajuntament ja ha començat a canviar les plaques i els veïns hauran de canviar de nou les seves adreces dos anys després del primer canvi. I tot fa preveure que no serà l'últim. El president asturià, Adrián Barbón, ha recordat que aquestes denominacions no compleixen cap de les legislacions vigents.

Eww gKSWYAE D31

Nota informativa de l'Ajuntament d'Oviedo sobre el canvi de noms.

 

Imatge principal: Foto d'Alfredo Canteli, alcalde d'Oviedo. - EFE